BSc dalam Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Mesin kopi, telefon, alat perubatan; semua ini perlu 'direka'. Apabila mereka bentuk produk ini, banyak soalan perlu ditanya dan dijawab; Apa keperluan pelanggan? Bagaimanakah pelanggan mengharapkan produk itu kelihatan? Bagaimanakah produk boleh dibuat? Bahan apa yang harus digunakan? Bagaimanakah ia boleh diuji sebelum ini? Bagaimanakah ia dibawa ke pasaran?

Program pengajian Kejuruteraan Rekabentuk Industri BSc membantu anda menjawab soalan-soalan ini. Program kajian yang unik ini menanggapi permintaan yang semakin meningkat bagi para jurutera ID dari industri reka bentuk dan pembuatan.

Program secara ringkas

Jurutera Reka Bentuk Perindustrian memainkan peranan penting dalam pembangunan produk baru dari peranti perubatan ke perabot pejabat. Sebagai pereka, anda perlu memahami keperluan pengguna serta dapat menentukan bahan yang betul dan proses pembuatan. Jurutera Reka Bentuk Perindustrian mempertimbangkan bagaimana kerja mereka mempengaruhi masyarakat. Mereka membuat keputusan reka bentuk memastikan keberkesanan optimum sumber yang digunakan tanpa menjejaskan kualiti atau tujuan produk. Mereka dapat bertindak dalam tetapan budaya yang berbeza dan menyedari keperluan untuk sensitiviti ketika merancang dan bekerja di seluruh sempadan antarabangsa.

Apa yang diharapkan dari kami

Anda boleh mengharapkan untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi jurutera ID yang berjaya. Di kelas, semasa bengkel, anda mendapat peluang untuk bekerja dengan bahan yang berbeza seperti kayu, logam, dan plastik. Lebih-lebih lagi, anda boleh mengharapkan kami kekal terkini dengan perkembangan industri terkini. Kami melabur dalam alat moden seperti pencetak 3D dan pemotong laser.

Kami akan menyokong perkembangan anda dengan menyediakan bimbingan pembangunan akademik dan peribadi yang sesuai dalam semua peringkat pengajian anda. Kami mempunyai dasar pintu terbuka; pasukan kakitangan akademik dan sokongan kami mudah didekati.

Apa yang kami harapkan daripada anda

Adakah anda ingin tahu, kreatif, tepat, dan mempunyai pemacu? Adakah anda berminat dengan reka bentuk, teknologi, dan orang? Adakah anda mahukan kerjaya yang membawa bersama-sama dengan meningkatkan produk sedia ada atau membangunkan yang baru? Kemudian kami dapat mengajar anda untuk membuat hubungan antara teori dan amalan supaya anda boleh menggunakannya dengan sewajarnya untuk menyelesaikan masalah yang mungkin anda hadapi semasa anda membuat reka bentuk.

Paling penting: faham kejayaan anda bergantung pada tahap usaha yang anda bersedia untuk diberikan kepada pengajian anda.

Apakah tumpuan program ini?

Proses reka bentuk lengkap produk baru:

 • Reka bentuk berpusatkan pengguna
 • Perkembangan konsep
 • Pemasaran, penjenamaan dan tingkah laku pengguna
 • Borang Pengajian dan estetik
 • Model membuat kayu, logam dan plastik
 • Bangunan prototaip dan ujian
 • Kejuruteraan produk dan pengeluaran
 • Dan tentu saja; perkembangan peribadi dan profesional anda sendiri

Apa yang menjadikan program unik?

 • Program antarabangsa yang diajar dalam bahasa Inggeris
 • Gabungan reka bentuk dan kejuruteraan: kira-kira reka bentuk 60% dan kejuruteraan 40%
 • Tiada portfolio yang diperlukan untuk memulakan program pengajian
 • Perspektif kerja yang sangat baik.

Penerangan Kursus

Dalam program kajian ini, anda akan belajar tentang proses merekabentuk produk baru. Dari pembangunan konsep dan prototaip ke pengeluaran dan membawa produk ke pasaran. Oleh itu, anda perlu memperoleh pengetahuan dan kemahiran dalam pelbagai topik, seperti estetika, kaedah pengeluaran, bahan, dan penyelidikan berpusatkan pengguna. Anda akan menganalisis produk sedia ada dan belajar untuk merekabentuk dan membina prototaip anda. Anda juga akan mempelajari aspek komersial yang terlibat dalam membawa produk ke pasaran.

Memohon teori untuk berlatih

Dari hari pertama, anda akan menerapkan teori ini menjadi amalan. Setiap semester, anda bekerja pada sekurang-kurangnya satu projek dan belajar untuk melaksanakan idea anda menggunakan mesin yang berbeza yang terdapat dalam bengkel reka bentuk dan kejuruteraan kami, seperti pemotong laser CNC dan pencetak 3D kami. Anda juga akan mengalami kerja dengan pelbagai bahan dari kayu, logam, dan plastik.

Banyak projek yang anda kerjakan dalam kerjasama dengan syarikat seperti Canon atau Philips. Syarikat-syarikat sedemikian sentiasa berminat dalam penyelesaian Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian yang berharga, dan mereka sering meminta para pelajar kami untuk bekerjasama dalam projek bernilai hidup kepada syarikat.

Fasa propetik (Tahun 1) Semester 1 Pengenalan umum kepada Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian
Semester 2 Pengenalan umum kepada Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian
Fasa utama (Tahun 2 dan Tahun 3) Semester 3 Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian yang mendalam
Semester 4 Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian yang mendalam
Semester 5 (kira-kira 5 bulan) Pelatih
Semester 6 Minor (di Fontys atau salah satu universiti rakan kongsi kami di luar negara)
Tahap pengijazahan (Tahun 4) Semester 7 Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian yang mendalam
Semester 8 (kira-kira 5 bulan) Pelajar tamat pengajian menulis tesis Sarjana Muda anda

Pelatih

Dua daripada projek penting yang akan anda jalani semasa pengajian anda juga dalam kerjasama dengan syarikat. Ini adalah latihan anda pada semester kelima dan kelapan. Semasa latihan ini, anda akan bekerja pada masalah kejuruteraan reka bentuk perindustrian yang akan anda selesaikan untuk syarikat. Latihan ini memberikan peluang yang baik untuk mendalamkan pengetahuan praktikal anda serta memperluas profesionalisme dan rangkaian anda.

Pengantarabangsaan

Untuk mengukuhkan pengalaman antarabangsa anda, sekurang-kurangnya salah satu daripada latihan atau kecil harus dilakukan di negara lain selain negara asal anda.

Syarikat rakan kongsi

Semasa program pengajian anda, anda mempunyai hubungan dengan syarikat dalam pelbagai keadaan.

 • Anda mempunyai projek dalam kerjasama dengan syarikat,
 • Anda mempunyai peluang untuk berangkaian dengan syarikat semasa hari karier kami,
 • Dan anda mempunyai penempatan tempat kerja dan penempatan graduasi anda di syarikat.

Fontys Venlo mempunyai kerjasama dengan banyak syarikat besar, sederhana dan kecil.

Program pertukaran

Semasa tahun ketiga pengajian anda, anda mempunyai peluang untuk mengkhususkan diri dengan program kecil. Anda boleh memilih untuk melakukan perkara kecil ini di Fontys, di salah satu universiti rakan kongsi kami di Belanda, atau di salah satu daripada 125 universiti rakan kongsi kami di seluruh dunia. Melakukan pekerjaan kecil di luar negara di salah satu universiti rakan kongsi kami membolehkan anda memperoleh kemahiran bahasa lebih lanjut dan mengalami budaya baru.

Prospek kerjaya

Bidang perniagaan mempunyai permintaan yang semakin meningkat untuk graduan BSc dalam bidang Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian. Selepas tamat pengajian, anda boleh, antara lain, bekerja sebagai:

 • Pemaju Produk
 • Pereka Produk
 • Jurutera reka bentuk
 • Perunding Reka Bentuk
 • Pengurus Penyelidikan dan Pembangunan

Sudah tentu, anda juga berpeluang untuk meneruskan program Master.

Beberapa syarikat rakan kongsi dalam program Kejuruteraan Reka Bentuk Perindustrian kami - yang mencari orang yang mempunyai kemahiran ini - adalah Philips, Canon, Ahrend, Heras, Bosch, Vogels, dan VDL.

Keperluan kemasukan

Sebagai calon pelajar Sarjana Muda, anda mesti mempunyai diploma pendidikan menengah yang setara dengan piawaian Belanda. Untuk dimasukkan ke pelajar Fontys University of Applied Sciences mesti layak mendapat pendidikan tinggi melalui diploma pendidikan menengah / diploma sekolah tinggi dengan keputusan yang baik. Ini bermaksud:

 • Bagi pelajar Belanda: VWO-, HAVO- atau MBO-diploma
 • Bagi pelajar Jerman: Fachabitur atau Abitur (Fachhochschulreife atau Allgemeine Hochschulreife)
 • Bagi pelajar kebangsaan lain: diploma sekolah tinggi senior / GCE atau setaraf contohnya British GCE A-level atau gred GCSE A, B atau C, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureat Perancis atau Sekolah Tinggi Amerika (aliran atas atau tambah 1 tahun kolej )

Selain diploma anda, sila berikan kelayakan akademik tambahan jika ada (terutama dalam bidang matematik dan ekonomi). Contoh kursus tambahan, bengkel, projek, penyertaan dalam pertandingan.

Keperluan bahasa

Untuk program berbahasa Inggeris, penguasaan bahasa minimum bahasa minimum yang diperlukan dijelaskan dalam jadual berikut:126668_Skjermbilde2019-11-25kl.19.32.21.png

* Hanya jika unit 'Speaking and Writing' dan 'Listening and Reading' telah berjaya diluluskan.

Tahap penguasaan bahasa Inggeris mesti selalu memenuhi syarat kemasukan untuk kursus Fontys yang dipilih. Fontys sentiasa berhak meminta ujian kecakapan bahasa untuk semua kategori pemohon.

Pengecualian

Sesetengah pemohon boleh dikecualikan daripada mengemukakan keputusan ujian kemahiran bahasa:

 • Calon dengan diploma HAVO / VWO Belanda
 • Calon EEA / EU dengan pendidikan terdahulu yang diperlukan.
 • Pemohon yang pendidikan terdahulu diajar bahasa Inggeris, dan diambil di negara di mana bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi
 • Pemohon yang bahasa ibunya adalah bahasa Inggeris

Cara memohon

Permohonan untuk pelajar EU / EEA
 • Semua permohonan hendaklah dibuat melalui www.studielink.nl. Sebaik sahaja anda membuat permohonan itu, anda akan menerima semua maklumat lanjut mengenai proses kemasukan melalui e-mel.
 • Diploma anda akan dihantar ke Jabatan Diploma Fontys untuk pengesahan. Proses ini akan mengambil masa 3 - 4 minggu. Jika Jabatan Diploma Fontys mengesahkan bahawa anda memenuhi syarat untuk dimasukkan ke Fontys, anda akan menerima surat penerimaan (bersyarat).
 • Anda perlu mengatur pembayaran yuran tuisyen melalui www.studielink.nl.
Permohonan untuk pelajar bukan EU / bukan EEA
 • Semua permohonan hendaklah dibuat melalui www.studielink.nl. Sebaik sahaja anda memohon di sana, anda akan menerima semua maklumat lanjut mengenai proses kemasukan melalui e-mel.
 • Diploma anda akan dihantar ke Jabatan Diploma Fontys untuk pengesahan. Proses ini akan mengambil masa 3 - 4 minggu. Jika Jabatan Diploma Fontys mengesahkan bahawa anda memenuhi syarat untuk dimasukkan ke Fontys, anda akan menerima surat penerimaan (surat bersyarat) dan surat pembayaran.
 • Sebaik sahaja kami menerima pembayaran yuran pengajian kami akan memulakan prosedur visa anda.
 • Sila ambil perhatian bahawa sekiranya anda membatalkan enrolmen anda selepas dimasukkan, tidak semestinya mungkin untuk mengembalikan yuran misalnya tempahan tempat tinggal atau permohonan visa.
Tarikh tutup permohonan

Pelajar EU:

 • Pengambilan bulan September
 • Permohonan - mengemukakan dokumen kemasukan - mengatur bayaran yuran pengajian di Studielink: 1 Ogos

Pelajar bukan EU:

 • Pengambilan bulan September
 • Permohonan - mengemukakan dokumen kemasukan - mengatur bayaran yuran pengajian di Studielink: 1 Jun
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands.

Fontys provides education and research. As a broad-based university, we are the largest public knowledge institute in the southern Netherlands. Baca Ringkas
Eindhoven , Tilburg , Venlo + 2 Lagi Kurang