BSc (Kepujian) dalam Sains Pengkomputeran

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Dunia moden kita berfungsi kerana saintis komputer. Ia adalah dunia di mana majoriti wang global wujud hanya pada komputer dan komputer dapat memberitahu senyuman palsu dari yang sebenarnya. Menjelang 2020, anggaran 31 bilion peranti akan disambungkan ke internet.

Bukan sahaja kursus ini memberi anda teori, tetapi anda akan mendapat banyak pengalaman praktikal dalam merancang, membina dan menganalisis sistem komputer. Anda juga akan membangunkan pemahaman yang mantap tentang bagaimana komputer berfungsi serta pengaturcaraan komputer yang berkesan.

Graduan kami sangat dicari. Kami akan membantu anda membina hubungan yang kukuh dalam industri dan memberi anda peluang untuk mengambil bahagian dalam penempatan musim panas selama tiga bulan atau penempatan satu tahun. Anda juga akan berpeluang untuk mengalami kaedah pengajaran antarabangsa yang pelbagai jika anda memilih untuk belajar di luar negara.

Di sini di Stirling, anda boleh menikmati akses kepada komuniti yang bersemangat. Anda akan mendapat pendedahan kepada bab-bab BCS (Chartered Institute for IT) dan anda boleh menyertai Kelab Komputer yang aktif yang menyokong projek dan aktiviti bagi mereka yang berminat dalam Sains Komputer, termasuk organisasi Hackathon.

Apabila anda lulus dengan Sains Komputer BSc (Hons), anda akan mendapat akreditasi sepenuhnya oleh British Computer Society, menjadikan anda seorang Profesional Teknologi Maklumat Berkuasa (CITP) - tahap profesional ahli Persatuan.

"Saya benar-benar menikmati masa saya di Stirling, kawan-kawan yang mesra dan membuat pengkomputeran menarik dan menarik, mereka sentiasa bersedia membantu. Jika anda kecewa dengan kerja, mereka akan meletakkan anda selesa dan bekerja dengannya."

-Rebecca Oakes, Siswazah Pengkomputeran Sains

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kursus ini mempunyai pendekatan praktikal dan penyelesaian masalah. Anda diajar bagaimana untuk merangka penyelesaian yang berkesan untuk masalah yang rumit.

# 2 Anda akan membangunkan kemahiran profesional yang mantap dalam penempatan industri dengan perusahaan tempatan dan pelbagai negara besar.

# 3 Graduan yang diakreditasi oleh British Computer Society sebagai Chartered Information Technology Professional.

Akreditasi profesional

British Computer Society

Hadiah atau anugerah

Hadiah BCS Glasgow: Projek penghormatan terbaik

Butiran kursus

Dalam Semester 1-3, pelajar dari ketiga-tiga darjah berkaitan pengkomputeran kami (Sains Pengkomputeran, Kejuruteraan Perisian dan Pengkomputeran Perniagaan) mengambil modul teras yang sama dalam Sains Pengkomputeran. Konsep teras termasuk: Pemikiran Komputasi; Pemrograman Menggunakan Java; Isu Sosial dan Profesional; Kebolehgunaan dan Kebolehaksesan Antaramuka; Struktur Data, Objek dan Algoritma. Anda juga akan mengambil dua mata pelajaran lanjut. Dalam Semester 1, anda mesti mengambil modul Matematik.

Semester 4-8 meliputi modul wajib seperti Sistem Komputer dan Kejuruteraan Perisian. Modul pilihan termasuk: Keselamatan Komputer dan Forensik; Kecerdasan Buatan; Perkhidmatan Web; Telekomunikasi; Pembangunan Permainan.

Para pelajar kehormatan bekerja pada projek bebas pada tahun terakhir mereka. Pemilihan topik projek boleh dimotivasi oleh minat tertentu yang anda ada dan mungkin melibatkan reka bentuk dan pembangunan sekeping perisian utama, penyiasatan ke dalam topik yang digerakkan oleh penyelidikan atau pembangunan perisian kawalan untuk peranti perkakasan.

Pelajar kami juga menikmati akses kepada Kelab Komputer yang aktif yang menganjurkan beberapa aktiviti dan projek bagi mereka yang berminat dalam Pengkomputeran Sains.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Anda akan mempelajari Sains Pengkomputeran melalui kuliah, kumpulan tutorial kecil dan kebanyakannya melalui makmal praktikal, di mana konsep yang diajar dalam kuliah dilaksanakan dan diuji.

Penilaian

Sains Pengkomputeran diajar sebagai subjek yang sangat praktikal, dan hampir semua modul termasuk tugasan praktikal. Biasanya, kiraan ini untuk 50 peratus daripada gred penilaian setiap modul, dengan selebihnya diberikan kepada peperiksaan. Untuk Ijazah Kepujian, gred untuk semua modul termaju yang diambil dalam Semesters 5 - 8 digabungkan untuk memberikan klasifikasi peringkat akhir anda.

Peluang penempatan kerja

Kami membantu pelajar kami untuk membina hubungan yang kukuh dengan industri melalui penempatan musim panas tiga bulan dan penempatan satu tahun. Kedua-dua ini ditawarkan kepada pelajar tahun ketiga. Penempatan tersedia dengan PKS tempatan serta korporat besar.

Hubungi

Dr Andrea Bracciali

44 (0) 1786 467446

abb@cs.stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas