BSc (Kepujian) dalam Sains Komputer

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Ketahui cara membangunkan alat dan sistem perisian generasi akan datang, dan dapatkan pengetahuan dan teknik yang diperlukan untuk merekabentuk dan mengeksploitasi teknologi komputer.

Program ini direka untuk mereka yang mempunyai minat dalam teknologi, dan ingin maju ke kerjaya seperti jurutera perisian, pentadbir sistem, saintis data, penganalisis kewangan, pemaju aplikasi, atau perunding IT.

Tahun penempatan dalam industri ini membolehkan anda membina kenalan sambil membangunkan kemahiran dan keyakinan profesional anda.

The BSc (Hons) dalam Sains Komputer (dengan tahun penempatan) membentangkan kekuatan dan kepakaran penyelidikan kami yang cemerlang. Sebagai salah satu jabatan pengkomputeran tertua di UK, kami mempunyai warisan yang kuat dalam subjek.

Program ini berkongsi tahun pertama yang biasa dengan semua program Sains Komputer kami yang lain (Sains Komputer untuk Permainan, Perniagaan, Keselamatan Siber, dan Kejuruteraan Perisian), yang membolehkan anda memindahkan di antara mereka sebelum permulaan tahun kedua jika anda merasakan saman kursus alternatif minat yang muncul atau aspirasi kerjaya anda lebih baik.

Akreditasi profesional

Kursus ini diiktiraf oleh British Computer Society untuk CITP penuh (professional IT Chartered) dan status CSci separa.

107986_bcs-accredited-degree.jpg


Syarat kemasukan

112 mata tarif UCAS.

A-Levels: Tiada syarat subjek tertentu.

Diploma Lanjutan BTEC: DMM.

Pemohon dalam Program Akses: Tiada keperluan subjek yang khusus.

Keperluan Baccalaureate Antarabangsa: 112 mata untuk memasukkan sekurang-kurangnya 2 subjek HL ditambah HL 3 atau SL 4 dalam Matematik.

Plus minimum Bahasa Inggeris dan Matematik GCSE di gred C atau 4 (setara diterima).

Keperluan bahasa Inggeris :: Minimum IELTS pada 6.0 atau setara.

Sekiranya anda tidak memenuhi syarat IELTS, anda boleh mengambil kursus Bahasa Inggeris di University of Bradford .

Apa yang anda akan belajar

Matlamat program ini adalah untuk menyediakan anda asas asas dalam sains komputer, pembangunan perisian (pengaturcaraan) dan alat dan aplikasi yang digunakan saintis komputer moden.

Tahun pertama

Teras

 • Matematik untuk Pengkomputeran (COS4014-B)
 • Kemahiran Teknikal dan Profesional (COS4015-B)
 • Asas Pemrograman (COS4016-B)
 • Perisian Senibina dan Sistem Komputer (COS4001-B)
 • Teknologi Internet (COS4018-B)
 • Reka Bentuk dan Pembangunan Perisian (COS4017-B)

Tahun kedua

Teras

 • Sistem Pangkalan Data (COS5020-B)
 • Struktur dan Algoritma Data (COS5021-B)
 • Analisis Berangka (COS5018-B)
 • Enterprise Pro (COS5019-B)
 • Komunikasi dan Rangkaian Komputer (COS5025-B)
 • Pemodelan Komputasi dan Kecerdasan Buatan (COS5022-B)

Tahun akhir

Teras

 • Projek Tahun Akhir (COS6006-D)
 • Rangkaian Neural dan Sistem Fuzzy (COS6004-B)
 • Aplikasi Bergerak Data Skala Besar (COS6009-B)

Pilihan

 • Kaedah Numerikal dan Grafik Komputer (COS6021-B)
 • Pembangunan Aplikasi Mudah Alih (COS7025-B)
 • Pengesahan Perisian (COS6020-B)

Elektif *

 • Asas Kriptografi (COS6007-B)
 • AI untuk Permainan (COS6017-B)
 • Prinsip-prinsip Keselamatan Teknologi (COS6025-B)

* Pilihan untuk Elektif ialah satu modul 20 kredit pada peringkat 6 atau 7 tanpa sebarang jadual waktu dalam program.

Tahun sandwic

Program Sains Komputer BSc (Hons) 4 tahun ini menawarkan anda kesempatan untuk mengambil tahun penempatan yang bekerja di industri ini pada tahun ketiga anda.

Tahun penempatan adalah cara terbaik untuk membangunkan pengalaman profesional anda, membina hubungan industri, dan mendapatkan wawasan mengenai kerja sehari-hari ahli sains komputer profesional.

Penempatan adalah sebahagian besarnya kedudukan gaji dan boleh menyebabkan tawaran pekerjaan apabila tamat pengajian jika anda cemerlang semasa penempatan anda.

Sokongan untuk aplikasi penempatan adalah banyak, dengan Penasihat Pembangunan Kerjaya Fakulti yang berdedikasi dan ahli staf akademik mengawasi pelajar penempatan.

Semua pelajar di penempatan diberi penyelia akademik yang akan melawat mereka semasa tahun penempatan mereka dan boleh memberikan nasihat dan bimbingan.

Destinasi penempatan terkini termasuk IBM, Intel, Microsoft serta banyak syarikat di rantau West Yorkshire.

Selepas melengkapkan penempatan anda, anda akan kembali untuk melengkapkan tahun akhir program, dan memohon semua yang anda pelajari pada projek akhir anda.

Pembelajaran dan penilaian

Kebanyakan modul menggunakan campuran kuliah rasmi, sesi makmal praktikal, tutorial dan seminar. Sesetengah modul melibatkan kerja kumpulan yang diselia, biasanya dengan anggota staf akademik yang diberikan untuk setiap kumpulan. Semua modul memerlukan pelajar untuk menjalankan kajian bebas, disokong melalui teknologi pembelajaran jarak jauh seperti Persekitaran Pembelajaran Maya kami.

Senarai membaca dan sumber yang dicadangkan untuk kajian bebas memberikan hala tuju yang lebih lanjut untuk para pelajar untuk melaksanakan kerja ini, dan jam hubungan biasa dan maklum balas tidak formal sepanjang kursus menyediakan peluang untuk bimbingan selanjutnya bagi pelajar. Sesetengah modul menawarkan peluang untuk bekerja di projek industri langsung melalui Pusat Pengkomputeran kami, di mana pembelajaran dan penilaian anda dikaitkan dengan projek perkataan sebenar dengan semua faedah kepada CV dan pengalaman yang anda harapkan.

Penilaian untuk modul kebanyakannya mengambil bentuk kursus praktikal, ujian makmal dan ujian bertulis, dengan semua bentuk yang diwakili dengan baik sepanjang tahun kursus di semua modul.

Kemudahan

Kemudahan kami mengagumkan, dengan beberapa makmal besar dan kecil diisi dengan sistem dual-screen, dual boot (Windows dan Linux) yang dilengkapi dengan perisian standard industri. Makmal khusus kami, seperti makmal Peretas Etika dan Makmal Perkara Internet, membolehkan pelajar membina kemahiran mereka dalam bidang utama pertumbuhan ini, dengan cara terstruktur, melalui modul yang diajar.

Kami memiliki pelbagai peranti yang menarik dan mahal yang membolehkan pelajar bekerja pada projek yang diselia untuk bereksperimen dengan teknologi canggih, termasuk alat dengar VR, mikropomputer Raspberry Pi, alat dengar EEG dan banyak lagi.

Kami menyediakan pelbagai kemudahan dalam talian untuk menyokong pembelajaran bebas, termasuk Persekitaran Pembelajaran Maya kami yang memberikan anda akses kepada bahan pembelajaran dan alat pembelajaran kolaboratif 24/7, di mana sahaja di dunia. Kami juga menyediakan teknologi pelayan maya menggunakan perkakasan dalaman untuk membolehkan pelajar menggunakan sistem pengendalian kami dari jauh.

Yuran, kewangan dan biasiswa

Yuran kelas tambahan

 • Rumah: £ 9,250 (tahun sandwic: £ 925)
 • Antarabangsa: £ 19,160 (tahun sandwic: £ 1,916)

Beasiswa

Setiap tahun kami menganugerahkan biasiswa yang tidak boleh dibayar kepada UK, EU dan pelajar antarabangsa atas dasar kecemerlangan akademik, keadaan peribadi atau kesusahan ekonomi.

Sokongan kerjaya

Universiti ini komited untuk membantu pelajar membangun dan meningkatkan kebolehpasaran dan ini merupakan sebahagian daripada banyak program. Sokongan pakar boleh didapati sepanjang kursus dari Career and Employability Services termasuk bantuan untuk mencari kerja sambilan semasa belajar, penempatan, kerja bercuti dan kekosongan siswazah. Pelajar digalakkan untuk mengakses sokongan ini pada peringkat awal dan menggunakan sumber yang luas di laman web Kerjaya.

Membincangkan pilihan dengan penasihat pakar membantu menjelaskan pelan dengan meneroka pilihan dan kemahiran penapisan memburu pekerjaan. Dalam kebanyakan program kami, terdapat input langsung oleh Penasihat Pembangunan Karir ke dalam kurikulum atau melalui bengkel yang diatur secara khusus.

Prospek kerjaya

Sains Komputer adalah subjek yang sentiasa berkembang dan berubah-ubah dalam dunia moden, pengetahuan dan berasaskan teknologi dan sangat memerlukan. Ia merangkumi pemahaman tentang sistem komputer dan rangkaian dalam kedalaman yang mendalam. Komputer adalah asas, sokongan dan perubahan sains, perniagaan, masyarakat dan setiap aspek kehidupan moden.

Para graduan kami sangat dihormati dan dicari. Graduan baru-baru ini telah bekerja dalam pelbagai jawatan, yang bekerja untuk syarikat seperti IBM, Intel, Microsoft, Hewlett-Packard (HP), Cap Gemini, FDM Group, Centrica, BBC, British Sky Broadcasting, Rolls Royce, JP Morgan, amanah NHS dan pelbagai syarikat tempatan dan serantau lain.

Statistik pekerjaan

87.5% daripada siswazah Pengkomputeran 2017 kami mendapati pekerjaan atau melanjutkan pengajian dalam tempoh enam bulan selepas tamat. *

* Statistik DLHE ini diperolehi daripada data tahunan yang diterbitkan oleh Agensi Perangkaan Pendidikan Tinggi (HESA), berdasarkan kepada graduan berdomisili di UK yang tersedia untuk pekerjaan atau kajian lanjut dan tujuannya diketahui.

Belajar di luar negara

Semua program kami menawarkan peluang untuk belajar di luar negara di institusi rakan antarabangsa.

Sokongan belajar

Kami mempunyai komitmen untuk penjagaan pastoral yang kuat untuk semua pelajar kami, yang termasuk Tutor Peribadi untuk semua pelajar, jam hubungan biasa untuk kumpulan tutor dan pasukan perkhidmatan pelajar sokongan kami yang sentiasa bersedia untuk membantu dengan sebarang pertanyaan dan memberi nasihat yang anda keperluan. Sebagai tambahan kepada sokongan pembelajaran standard melalui sesi yang diajar, Persekitaran Pembelajaran Maya kami membolehkan pelajar mengakses sumber, menyertai kerja kumpulan dan menghantar kerja dari mana saja di dunia 24/7. Sistem Tutor Peribadi kami menyediakan pelajar dengan ahli staf akademik tertentu untuk menyokong mereka melalui mesyuarat tetap dan aktiviti interaktif, bertindak sebagai sumber nasihat dan bimbingan bebas untuk membuat peralihan ke Pendidikan Tinggi dan membantu mereka dengan sebarang pertanyaan atau masalah yang mereka hadapi. Perkhidmatan pusat Universiti kaya dengan pasukan sokongan untuk membantu pelajar dalam setiap aspek perjalanan mereka melalui kursus ijazah kami. Dari Perkhidmatan Karier dan Khidmat Khidmat kami, melalui Kesatuan Pelajar kami yang kuat, kepada pasukan Kewangan Pelajar yang profesional dan cekap kami, selalu ada wajah mesra bersedia untuk menyokong anda dan memberi anda jawapan yang anda perlukan.

Penyelidikan

Kebanyakan kakitangan kami adalah penyelidikan yang aktif dan menyumbang kepada kecemerlangan disiplin mereka.

Bradford mempunyai tajuk penyelidikan yang terkemuka di dunia, dan matlamat kami adalah untuk memastikan pelajar mendapat manfaat daripada wawasan kakitangan kami tentang masa depan subjek mereka.

Penyepaduan penemuan penyelidikan baru dan inovatif ke dalam kurikulum kami, yang dikenali sebagai pengajaran berasaskan penyelidikan, adalah nilai teras dan salah satu prinsip utama yang mendorong reka bentuk kursus dan modul kami. Khususnya pada tahun akhir, tetapi sepanjang kursus mereka dari hari pertama, pelajar diberi pemahaman tentang masa depan Pengkomputeran dan Perniagaan, dan peluang yang dibentangkan ketika mereka bersama.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Bradford, you’ll benefit from - and be a part of – teaching and research that harnesses technology for the good of society. You’ll learn from academic and industry experts who are ... Baca lebih lanjut

At the University of Bradford, you’ll benefit from - and be a part of – teaching and research that harnesses technology for the good of society. You’ll learn from academic and industry experts who are shaping the future of their sectors in world-class facilities. We’ve invested millions of pounds in high-tech learning environments, such as our motion capture studio and new School of Management facilities. During your time with us, you can become the very best version of yourself. The University is a place where you can expand your mind and make lifelong friends; where you can grow, learn, experience. Where you can belong, and where we support you every step of the way. Baca Ringkas