BSc (Kepujian) dalam Sains Biologi Terapan

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Scotland diiktiraf di peringkat antarabangsa kerana sumbangan penting dalam penemuan dan perkembangan dadah, teknologi perubatan, sel stem, pembuatan bio dan bioinformatik.

Kami telah bekerjasama dengan Forth Valley College dan perniagaan untuk membangunkan kursus ijazah yang terintegrasi dalam Sains Biologi Terapan. Kursus kami membuat perbezaan dengan menyelesaikan masalah kekurangan kemahiran dalam sains hayat. Kami akan memberi anda kepakaran teknikal dan kemahiran dalam kemahiran praktikal dan penyelidikan yang diperlukan oleh majikan.

Kajian anda akan bermula dengan kemahiran asas sains dan makmal sebelum memberi tumpuan kepada aspek sains dan molekul sains biologi.

Tahun terakhir anda akan memberi tumpuan kepada aspek-aspek proteomik dan genom sains biologi, serta projek penyelidikan anda. Pengajaran yang diterajui penyelidikan kami, bersama-sama dengan pengalaman dan wawasan yang diperoleh oleh penempatan kerja anda, akan menjadikan anda bersedia untuk kerjaya moden dalam biosains.

"Sektor sains hayat Scotland memanggil para graduan yang berkemahiran tinggi dengan pengalaman tangan. Suatu ijazah yang bersepadu akan memberikan kemahiran praktikal dan penyelidikan yang diperlukan untuk menghasilkan graduan 'siap sedia'."

David Wotherspoon, Diageo

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Ijazah yang sangat praktikal untuk membantu majikan merekrut siswazah yang mahir dan siap sedia

# 2 Kakitangan kami mempunyai latar belakang penyelidikan yang berbeza dan bekerja dengan majikan untuk menyampaikan kurikulum yang paling terkini

# 3 Tahap sempurna untuk kerjaya dalam industri biosains, penjagaan kesihatan dan bioteknologi

Butiran kursus

Kami menyampaikan kursus ini dengan rakan kongsi kami, Forth Valley College, yang memberikan anda pendekatan pembelajaran bersama dan menggabungkan pengetahuan dan kepakaran kami. Bersama-sama dengan majikan, kami menyampaikan kurikulum yang paling terkini dan perniagaan.

Kursus ini menawarkan latihan interdisipliner di bidang yang menjadi kunci kepada sains biologi kontemporari, termasuk biologi haiwan dan tumbuhan dan bioteknologi. Kursus ini akan memastikan anda mempunyai kesedaran sains hidup, kepakaran teknikal yang kuat dan mahir dalam kemahiran 'kemahiran' (kemahiran praktikal dan penyelidikan) yang sangat dicari oleh majikan.

Semester 1-4 akan disampaikan oleh Forth Valley College di Kampus Falkirk mereka, dengan beberapa tutorial pokok utama yang disampaikan di University of Stirling . Semester ini memberi tumpuan kepada pemerolehan kemahiran makmal asas biologi, memberikan anda pemahaman tentang sains yang mendasari mereka. Semua modul akan mempunyai fokus kemahiran yang diterapkan dan praktikal.

Kebanyakan pengajaran akan dilakukan di kelas-kelas kecil di Forth Valley College, dengan yang lain di University of Stirling , termasuk modul dalam statistik, sesi makmal praktikal yang difokuskan dan peluang untuk melaksanakan kerja projek pada Tahun 2.

Dari Semester 5, anda akan diajar di kampus University of Stirling untuk baki kursus. Modul akan tertumpu pada aspek selular dan molekul sains biologi termasuk imunologi dan mikrobiologi.

Modul peletakan industri akan memberi anda gambaran berharga mengenai bagaimana industri biosains berfungsi, serta memberi anda pengalaman bersendirian di tempat kerja.

Tahun terakhir anda akan memberi tumpuan kepada aspek-aspek proteomik / genom sains biologi, reka bentuk eksperimen, bersama dengan disertasi penyelidikan lanjutan yang dijalankan di makmal akademik dan beberapa modul elektif. Pengajaran yang diterajui penyelidikan adalah kunci pembelajaran dan pemahaman yang mendalam. Pendekatan ini, bersama dengan penempatan perniagaan, membolehkan anda menggunakan kemahiran yang anda kembangkan untuk kerjaya biosains moden. Kami menawarkan pelbagai topik penyelidikan untuk projek disertasi anda, dari mikrobiologi alam sekitar dan penerapan penyelidikan kanser.

Projek sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM) Forth Valley adalah antara yang paling kuat dan paling komprehensif untuk ditemui di kolej dari seluruh UK. Kolej ini mempunyai hubungan rapat dengan industri, untuk memberi anda kemahiran yang diperlukan oleh majikan. Penglibatan dan kepuasan pelajar juga merupakan kekuatan utama untuk Kolej.

Anda akan mendapat akses penuh ke semua kemudahan Universiti dan Kolej dan akan didaftarkan sepenuhnya di kedua-dua institusi.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Pengajaran kami disampaikan dalam bentuk kuliah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, membaca dan penyelidikan berpandu. Di samping itu, penempatan membolehkan anda mengalami sains biologi dalam persekitaran biosains perniagaan.

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan yang diselesaikan semasa semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kursus menyumbang 40-50 peratus gred akhir. Bagi sesetengah modul, seperti disertasi tahun akhir, ini setinggi 100 peratus.

Peluang penempatan kerja

Kami menawarkan modul penempatan kerja dengan 17 Industri Sains Hayat yang berbeza. Untuk maklumat lanjut mengenai syarikat-syarikat tersebut, sila hubungi Kevin Petrie, penyelaras modul ini - kevin.petrie@stir.ac.uk .

Hubungi

Fiona Jackson, Pengurus Kurikulum

Kolej Forth Valley
Jalan Grangemouth,
Falkirk

44 0845 634 4444

fiona.jackson@forthvalley.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas