BSc (Kepujian) dalam Ekologi

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Orang ramai mempunyai impak yang besar terhadap persekitaran mereka melalui penggunaan sumber, degradasi habitat, dan perubahan iklim. Memahami bagaimana tindakan kami memberi kesan kepada keseimbangan ekologi seluruh planet ini tidak pernah menjadi lebih penting.

Kami akan memberi anda pengenalan yang ketat kepada sains ekologi. Anda akan memahami bagaimana haiwan, tumbuh-tumbuhan, kulat dan mikroorganisma berinteraksi dengan persekitaran mereka, serta hubungan antara orang dan seluruh biosfera.

Kursus ini merangkumi isu-isu konseptual utama Ekologi dalam erti kata yang paling luas, tetapi juga memberikan peluang untuk pembelajaran kemahiran yang dapat dipindahkan dan menganalisis hubungan ekologi di semua jenis organisma. Kami akan melatih anda dalam bidang penting dan teknik makmal, termasuk dalam perjalanan lapangan 10 hari yang penuh inspirasi di Cévennes, Perancis, landskap keindahan semulajadi luar biasa dan kepelbagaian biodiversiti yang luar biasa yang diiktiraf oleh UNESCO.

Sama ada anda berminat mengejar kerjaya akademik atau ingin mengambil bahagian dalam penyelesaian praktikal masalah ekologi, kami akan menyediakan alat dan konsep yang anda perlukan untuk membuat perubahan.

Kerja lapangan - bahagian latihan penting - berlaku di Scotland dan Perancis. Terdapat juga lawatan pilihan ke Sepanyol. Pelajar boleh membelanjakan semua, atau sebahagian, Tahun 3 belajar di luar negara sebagai sebahagian daripada program pertukaran dengan Universiti Guelph, Kanada, serta menyertai program pertukaran antarabangsa yang lain.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Pengajaran yang diterajui oleh para pemimpin dalam penyelidikan di seluruh dunia, dari tundra alpine ke kawasan tropika

# 2 Ini adalah tempat yang sempurna untuk mempelajari Ekologi dengan landskap dan habitat yang berbeza di depan pintu kami, dan perjalanan lapangan di Scotland, Perancis dan Sepanyol

# 3 Kami akan mengajar anda sains ekologi dan menyediakan latihan praktikal dalam bidang penting dan teknik makmal

Butiran kursus

Semester 1-4 meliputi modul teras dalam: Sains Biologi; Sains Alam Sekitar; dan Kemahiran Praktikal dalam Sains Semulajadi.

Semester 5-6 meliputi modul maju berikut: Ekologi Haiwan; Ekologi Tumbuhan dan Fisiologi; Ekologi Populasi dan Komuniti; ditambah modul pilihan lanjut, termasuk lawatan lapangan Sepanyol.

Dalam Semesters 7-8, anda akan menjalankan projek penyelidikan bebas dan pergi ke lapangan luar negara di Perancis. Anda juga akan mengambil empat hingga enam modul canggih dari senarai pilihan yang ditetapkan.

Projek penyelidikan pada tahun terakhir mengambil kira sepertiga jadual waktu dan sangat dikaitkan dengan kepentingan penyelidikan aktif staf akademik dalam Sains Biologi dan Alam Sekitar.

Contoh kerja pelajar berkualiti tinggi baru-baru ini termasuk:

  • Corak biodiversiti tanaman di Highlands Selatan
  • Buzz-pendebungaan dan ekologi bumblebees
  • Perubahan iklim dan had ketinggian spesis tumbuhan montan asli
  • Pengaruh pemakanan pada mengawan lalat rumpai laut dan tingkah laku oviposisi
  • Penyesuaian logam berat di tumbuh-tumbuhan yang jarang berlaku

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Akademi kami menggunakan aktiviti penyelidikan antarabangsa mereka untuk mengajar anda pemikiran dan trend terbaru dalam ekologi. Pengajaran kami disampaikan dalam bentuk kuliah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, membaca dan penyelidikan berpandu.

Kerja lapangan

Kerja lapangan adalah bahagian penting dalam latihan ekologi. Lokasi kami adalah pangkalan yang sesuai untuk membuat lawatan lapangan, sama ada untuk mempelajari Black Grouse di Highlands, pertumbuhan pokok di tepi Bukit Ochil, atau pengedaran haiwan di Forth Estuary.

Serta kerja lapangan di Scotland, kursus Ekologi (Hons) termasuk perjalanan lapangan ke Perancis dan Sepanyol (yang terakhir adalah pilihan). Perjalanan lapangan 10 hari dalam ekologi dan biologi haiwan berlaku di Cévennes of France, landskap gunung yang berceranggah keindahan semulajadi yang luar biasa dan kepelbagaian biodiversiti yang luar biasa. Organisme yang hidup di situ meliputi lebih daripada 2,300 spesies tumbuhan berbunga (24 daripadanya endemik), 2,000 spesies invertebrata dan 300 spesis vertebrata. Antara yang terkenal di sini ialah babi hutan, berang-berang, tiga spesies burung hantu (termasuk burung-burung patung Cinereous yang terancam), dan serigala kelabu. Rantau ini membuktikan hubungan sejarah yang mendalam antara manusia dan alam semula jadi dan diiktiraf sebagai Rizab Biosfer Dunia UNESCO dan Tapak Warisan Dunia. Di sana, anda akan mempelajari teknik dalam pengenalpastian, pensampelan lapangan, reka bentuk uji kaji, analisis data dan pembentangan.

Pelajar yang berpartisipasi dalam lawatan lapangan selama seminggu di Sepanyol tinggal di stesen lapangan 2km dari Sorbas, bukit tradisional, berhampiran Almeria, di salah satu bahagian Eropah yang paling kering. Melalui beberapa siri lawatan dan projek lapangan intensif, anda akan diperkenalkan kepada proses persekitaran dan pengurusan sumber dalam persekitaran yang gersang

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan, yang diselesaikan pada setiap semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kursus menyumbang 40 - 50 peratus daripada gred akhir, tetapi untuk beberapa modul, ini setinggi 100 peratus.

Belajar di luar negara

Anda boleh menghabiskan semua atau sebahagian Tahun 3 di luar negara. Kami mempunyai program pertukaran timbal balik yang baik dengan University of Guelph di Kanada di mana anda akan mengambil subjek bersamaan dengan mereka di Stirling. Di samping itu, terdapat peluang pertukaran dengan pelbagai universiti di Amerika Syarikat, Australia dan Eropah.

Ketahui lebih lanjut mengenai belajar di luar negara.

Hubungi

Dr Mario Vallejo-Marin

44 (0) 1786 467822

mario.vallejo@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas