BSc (Kepujian) dalam Biologi

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Adakah anda berminat dengan evolusi tingkah laku haiwan, kejuruteraan genetik tanaman atau dunia tersembunyi biologi molekul dan sel? Adakah anda ingin tahu bagaimana tumbuhan dan haiwan akan bertindak balas terhadap perubahan iklim?

Kursus kami akan mengajar anda skop kehidupan penuh: dari bakteria hingga paus biru, dari enzim ke ekosistem. Untuk dua tahun pertama, kami akan menunjukkan kepada anda perspektif yang paling luas dalam Biologi sebelum anda mengkhususkan mengikut minat anda. Apabila anda membangunkan kemahiran praktikal anda, anda akan terlibat dengan penyelidikan, memberi anda peluang untuk menyumbang kepada penemuan biologi.

Serta kerja lapangan di sekitar Scotland, anda boleh mengikuti kursus padang 10 hari yang mengilhamkan di Taman Negara Cévennes di Perancis, sebuah rizab UNESCO kepelbagaian biodiversiti dan kecantikan gunung liar. Anda juga boleh belajar di luar negara melalui hubungan kami yang mantap dengan universiti Amerika Utara, Australia dan Eropah.

Kakitangan kami, yang aktif dalam penyelidikan antarabangsa, akan memastikan anda mempunyai kemahiran dan pengetahuan mendalam yang diperlukan untuk mana-mana kerjaya yang berbeza dalam bidang biologi.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Stirling adalah tempat yang sempurna untuk mengkaji biologi dengan landskap liar dan habitat di depan pintu kami

# 2 Pelajar kami mempunyai kadar kepuasan 90% dengan kursus kami. (UNISTATS 2016)

# 3 Hubungan kami dengan organisasi pemuliharaan dan alam sekitar akan memberikan anda pengetahuan kerjaya dunia nyata

Butiran kursus

Latihan disediakan dalam kemahiran makmal dan bidang di seluruh bidang biologi, dari biologi sel melalui fisiologi kepada ekologi.

Semasa Semester 1-4 anda akan mengambil modul teras dalam Biologi Sel, Fisiologi, Gen dan Evolusi, Ekologi dan Biodiversiti. Anda akan mempelajari kemahiran praktikal dalam Sains Semulajadi dan Teknik Kuantitatif dan melakukan kursus bidang ekologi dan kemahiran pengenalan. Di samping itu, anda boleh memilih daripada modul yang ditawarkan dalam Ekosistem, Sains Alam Sekitar dan Akuatik.

Semasa Semester 5 - 6 anda akan mengambil modul inti dalam Ekologi dan Fisiologi Tanaman dan anda juga akan mengambil lima modul dari pelbagai pilihan dalam biologi haiwan dan manusia.

Dalam Semesters 7-8, pelbagai modul separuh pakar kami membolehkan anda untuk mengkhususkan diri dalam bidang biologi yang sangat menarik minat anda. Anda akan menjalankan projek penyelidikan bebas dan mengkaji antara empat atau enam modul canggih dari pelbagai pilihan.

Projek akhir tahun adalah bahagian yang mencabar namun bernilai daripada tahap kami. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pelajar-pelajar dalam kursus Biologi telah menyelesaikan projek-projek dalam bidang-bidang yang luas Tingkahlaku Haiwan, Fisiologi Tanaman dan Ekologi, Ekologi Haiwan, Biologi Sel Molekul, Parasitologi, Genetik Molekul dan Penduduk. Sesetengah telah begitu baik bahawa mereka telah diterbitkan. Projek diselia oleh kakitangan kami, tetapi boleh juga dijalankan bersamaan dengan organisasi luaran.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Kakitangan akademik kami terlibat dalam penyelidikan antarabangsa, jadi pengajaran kami mencerminkan pemikiran dan pengetahuan terkini dalam Biologi. Anda akan belajar melalui kuliah dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, membaca dan penyelidikan berpandu. Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Kerja lapangan

Kursus ini termasuk kelas medan wajib di Scotland pada tahun 2 dan kelas lapangan antarabangsa pilihan pada tahun 4. Di luar bidang, pelajar mempelajari teknik pengumpulan data, pengenalpastian, reka bentuk eksperimen, analisis data dan pembentangan.

Satu kelas padang 10 hari dalam bidang ekologi dan biologi haiwan berlaku di Cévennes, Perancis, sebuah landskap gunung yang berceranggah keindahan semulajadi yang luar biasa dan keanekaragaman hayati yang luar biasa. Organisme yang tinggal di sana meliputi lebih daripada 2,300 spesis tumbuhan berbunga, 2,000 spesies invertebrata dan 300 spesis vertebrata. Yang terkenal di kalangan ini adalah babi hutan, berang-berang, burung hantu, dan serigala kelabu. Rantau ini membuktikan hubungan sejarah yang mendalam antara manusia dan alam semula jadi dan diiktiraf sebagai Rizab Biosfer Dunia UNESCO dan Tapak Warisan Dunia.

Satu lagi berlaku di Gabon di mana University of Stirling mempunyai sejarah yang panjang dalam kajian dan amalan biologi dan pengurusan pemuliharaan tropika.

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan yang diselesaikan semasa semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kerja kursus menyumbang 40-50 peratus gred akhir tetapi untuk beberapa modul, ini setinggi 100 peratus.

Belajar di luar negara

Anda boleh belajar di luar negara melalui hubungan kami yang mantap dengan universiti Amerika Utara, Australia dan Eropah.

Hubungi

Dr Charles Eliot Timothy Paine

44 (0) 1786 467785

cetpaine@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas