BSc (Kepujian) dalam Biologi Sel

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Biologi sel memberi tumpuan kepada unit asas kehidupan, membawa anda pada penerokaan dunia selular dan subselular yang menyokong biologi moden. Biologi sel adalah kunci untuk memahami bagaimana organisma berkembang, bagaimana mereka bertindak balas terhadap persekitaran mereka dan bagaimana keadaan berpenyakit berbeza dari keadaan yang sihat.

Kemajuan terkini dalam biologi sel membolehkan ahli biologi sel untuk:

 • memahami asas penyakit manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan
 • membangunkan rawatan baru dan terapi untuk penyakit
 • meneroka proses yang berkaitan dengan penuaan
 • meningkatkan kualiti dan kuantiti tanaman makanan penting
 • membangunkan bahan api baru dan lestari
 • menilai kesan perubahan alam sekitar terhadap sistem biologi

Kursus kami menawarkan latihan interdisipliner yang unik dan fleksibel dari kakitangan yang pengetahuannya sentiasa segar melalui kerja penyelidikan aktif mereka.

Semasa anda belajar, anda akan membangunkan pemahaman yang mendalam tentang Biologi Sel yang akan memberi anda pilihan untuk maju ke topik yang lebih maju dan khusus. Anda akan diberikan sokongan dan dorongan untuk membangunkan semangat dan idea anda untuk projek penyelidikan anda di mana pelajar Stirling sebelumnya telah cemerlang dalam menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi. Kami juga akan memastikan anda mempunyai kemahiran dan pengalaman penempatan kerja untuk memulakan karier anda dalam Biologi Sel.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kursus Biologi Sel kami menawarkan latihan interdisiplin yang unik di bidang yang menyokong biologi moden

# 2 Kakitangan kami biasanya pemimpin dunia dalam bidang mereka, memastikan bahawa pengajaran yang diterajui penyelidikan mengilhamkan pengajian anda

# 3 Hubungan kami dengan organisasi sains dan pemuliharaan akan memberikan anda pengetahuan kerjaya dunia nyata

Butiran kursus

Dalam Semester 1-4, anda akan mengkaji pilihan modul teras berikut: Biologi Sel; Fisiologi; Gen dan Evolusi; Ekologi; dan Biodiversiti. Di samping itu, anda akan mempelajari kemahiran praktikal dalam Sains Biologi dan Alam Sekitar dan Teknik Kuantitatif. Anda juga akan mengambil modul tambahan dalam disiplin lain pilihan anda, biasanya dari modul yang ditawarkan dalam Sains Alam Sekitar atau Sains Akuatik.

Semester 5-6 termasuk modul dalam: Fisiologi Haiwan; Mikrobiologi; dan Biologi Sel Haiwan. Anda juga akan memilih modul tambahan seperti: Imunologi Terapan, Enzim dan Aplikasi, Oseanografi dan Limnologi, dan Ecophysiology Tanaman.

Dalam Semesters 7-8, anda akan menjalankan projek penyelidikan bebas dan beberapa modul canggih dari pelbagai pilihan, yang kini merangkumi: Kelahiran Sel, Kehidupan dan Kematian, Kejuruteraan Genetik, Imunologi dan Penyakit, Teknik Molekul, dan Proteomics .

Topik projek penyelidikan akan ditawarkan kepada anda yang mencerminkan kepentingan penyelidikan aktif para staf akademik tetapi anda juga disokong dalam membangunkan ide anda sendiri. Sesetengah pelajar telah menganjurkan projek dengan organisasi penyelidikan lain, biasanya apabila mereka telah menubuhkan hubungan dengan organisasi semasa kerja bercuti.

Contoh kerja pelajar berkualiti tinggi baru-baru ini termasuk:

 • Mengekspresikan gen yang terlibat dalam rembesan Golgi
 • Kajian immunoglobulin M dan antibodi monoklonal dari Cod
 • Analisis PCR terhadap mikroorganisma laut dalam perubahan iklim
 • Mengapa dan bagaimana sistem kekebalan lalat merosot sebagai usia lalat

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Pengajaran disampaikan dalam bentuk kuliah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, membaca dan penyelidikan berpandu.

Penilaian

Modul dinilai dengan kombinasi kursus dan peperiksaan yang diselesaikan pada setiap semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kursus menyumbang 40 - 50 peratus daripada gred akhir, tetapi untuk beberapa modul, ini setinggi 100 peratus.

Belajar di luar negara

Sebagai pelajar Biologi Sel, anda boleh belajar di luar negara pada tahun ketiga anda. Kami mempunyai hubungan yang mantap dengan universiti di Amerika Syarikat dan Kanada, serta program pertukaran baru ke universiti-universiti Eropah.

Ketahui lebih lanjut mengenai belajar di luar negara.

Hubungi

Dr Tim Whalley, Pengarah Kursus

44 (0) 1786 467821
tdwhalley@stir.ac.uk

Dr Jenson Lim, Pensyarah
Sains Biologi dan Alam Sekitar
jenson.lim@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

 • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
 • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
 • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas