BSc (Kepujian) dalam Biologi Pemuliharaan dan Pengurusan

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Dunia kita berubah. Campuran manusia dalam alam semulajadi semakin meningkat, bersama dengan persaingan yang semakin meningkat untuk ruang dan sumber. Jika anda merancang kerjaya dalam Biologi dan Pengurusan Konservasi, University of Stirling adalah tempat yang sempurna untuk membangunkan pemahaman anda tentang dunia yang kita hidup dan membantu melindungi planet ini.

Kursus ini akan memberi anda pemahaman yang mendalam mengenai hubungan kompleks di antara persekitaran dan penduduknya. Anda akan belajar tentang dasar-dasar dan strategi pengurusan yang bertujuan untuk melindungi biodiversiti kami dan perkhidmatan ekosistem yang bergantung kepada manusia.

Stirling adalah tempat yang hebat untuk mengkaji ini. Kami dekat dengan pelbagai landskap dan dapat menghubungkan dengan lebih banyak organisasi alam sekitar dan pemuliharaan dari tempat lain di UK.

Kami memberi penekanan kepada latihan amali, pengalaman dan penyediaan praktikal untuk pelbagai kerjaya dalam pemuliharaan. Ini termasuk kelas lapangan 10 hari yang mengilhamkan di Cévennes, Perancis, landskap keindahan semulajadi yang luar biasa dan kepelbagaian biodiversiti yang luar biasa yang diiktiraf oleh UNESCO.

Melakukan kursus ini di Stirling telah benar-benar mengubah cara saya melihat dunia semula jadi. Kursus ini di Stirling diasaskan secara unik kerana terdapat banyak organisasi berasaskan pemuliharaan di depan pintu kami dan, bagi mereka yang berminat untuk terjebak, ada dunia yang boleh terlibat.

Lorna Blackmore, Biologi dan Pengurusan Pemuliharaan BSc (Kepujian)

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Anda akan mengadakan penempatan selama empat minggu dengan organisasi yang relevan

# 2 Anda akan menerima latihan praktikal yang sangat baik untuk pelbagai kerjaya dalam pemuliharaan dan bidang yang berkaitan

# 3 Pilih dari tiga perjalanan lapangan luar negeri dan kemahiran lapangan yang lebih dekat ke rumah di landskap tempatan kami yang menakjubkan

Butiran kursus

Ijazah ini akan mengajar anda isu utama dalam mengurus dan memulih biodiversiti pada skala nasional dan global. Kami meletakkan penekanan pada latihan praktikal dan menyediakan pelajar untuk pelbagai kerjaya dalam pemuliharaan.

Semester 1-4 meliputi modul teras dalam subjek asas, termasuk Ekologi; Kepelbagaian biologi; Biologi Sel dan Fisiologi; Sains Alam Sekitar; dan Kemahiran Praktikal.

Semester 5-6 meliputi modul lanjutan dalam Dasar dan Pengurusan Alam Sekitar; Ekologi Populasi dan Komuniti; ditambah dengan empat modul dari senarai pilihan yang ditetapkan, termasuk lawatan lapangan ke Sepanyol.

Anda akan membuat penempatan empat minggu bekerja dengan organisasi yang berkaitan pada musim panas antara Tahun 3 dan 4.

Dalam Semesters 7-8, anda akan menjalankan projek penyelidikan dan boleh memilih untuk pergi dalam perjalanan bidang ekologi, yang kini berpangkalan di Taman Negara Cévennes di Perancis Selatan. Anda boleh mengambil sehingga enam modul dari pelbagai pilihan.

Terdapat kumpulan Sukarelawan Pemuliharaan yang aktif di Universiti, membolehkan anda mengembangkan dan mengembangkan pengalaman kerja kaji selidik dan kemahiran praktikal yang lain.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Pengajaran kami membina pemikiran terkini dalam Biologi Pemuliharaan. Pengajaran disampaikan dalam bentuk kuliah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer dan membaca dan penyelidikan berpandu.

Kerja lapangan

Kerja lapangan adalah bahagian penting dan menyeronokkan dalam kursus ijazah ini. Kami berada di lokasi yang ideal untuk membuat lawatan lapangan, sama ada untuk mengkaji Black Grouse di Highlands, pertumbuhan pokok-pokok di tepi Bukit Ochil, atau pengagihan haiwan di Estuary Forth. Serta kerja lapangan di Scotland, Kursus Pemuliharaan Biologi dan Pengurusan (Hons) termasuk perjalanan lapangan ke Sepanyol dan / atau Perancis.

Sekiranya anda pergi ke lapangan terbang seminggu ke Sepanyol, anda akan tinggal berhampiran Almeria, salah satu bahagian Eropah yang paling kering. Melalui beberapa siri lawatan dan projek lapangan intensif, anda akan diperkenalkan kepada proses alam sekitar dalam persekitaran yang gersang.

Kelas lapangan 10-hari dalam ekologi dan biologi haiwan berlaku di Cévennes di Perancis, landskap gunung yang berceranggah keindahan semulajadi luar biasa dan kepelbagaian biodiversiti yang luar biasa. Organisme yang tinggal di sana meliputi lebih daripada 2,300 spesis tumbuhan berbunga, 2,000 spesies invertebrata dan 300 spesis vertebrata. Yang terkenal di kalangan ini adalah babi hutan, berang-berang, burung hantu, dan serigala kelabu. Rantau ini membuktikan hubungan sejarah yang mendalam antara manusia dan alam semula jadi dan diiktiraf sebagai Rizab Biosfer Dunia UNESCO dan Tapak Warisan Dunia. Semasa perjalanan lapangan anda akan mempelajari pelbagai teknik dalam bidang pensampelan, pengenalpastian, reka bentuk eksperimen, analisis data dan pembentangan.

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan, yang diselesaikan pada setiap semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kursus menyumbang 40-50 peratus gred akhir, tetapi untuk beberapa modul, ini setinggi 100 peratus.

Peluang penempatan kerja

Anda akan menempuh satu bulan penempatan dengan organisasi luaran antara tahun ke 3 dan ke-4 anda, di mana anda akan mendapat pengalaman kerja yang relevan dan membuat kenalan berguna.

Belajar di luar negara

Anda boleh menghabiskan semua atau sebahagian Tahun 3 di luar negara. Terdapat program pertukaran timbal balik yang baik dengan University of Guelph di Kanada, di mana anda akan mengambil subjek bersamaan dengan mereka di Stirling. Di samping itu, terdapat peluang pertukaran dengan pelbagai universiti di Amerika Syarikat, Australia dan Eropah.

Ketahui lebih lanjut mengenai belajar di luar negara.

Hubungi

Profesor Kirsty Park, Fakulti Sains Semulajadi

44 (0) 1786 467799

kjpark@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas