BSc (Kepujian) dalam Biologi Marin

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Adakah anda tertarik dengan lautan dan kepelbagaian organisma yang kaya yang mendiami kedalaman mereka?

Biologi Marin adalah kajian tentang tumbuhan dan haiwan khusus dan bagaimana mereka telah menyesuaikan diri dengan cabaran hidup dalam persekitaran laut. Ia juga mengambil berat tentang kesan aktiviti manusia terhadap kesihatan lautan.

Kursus kami adalah benar-benar pelbagai disiplin. Ia melibatkan disiplin Biologi lain, termasuk Ekologi dan sains fizikal dan alam sekitar, untuk memahami habitat yang merangkumi sekitar 71 peratus permukaan bumi.

Kami mengajar anda dinamik sistem akuatik dan biologi organisma mereka. Anda akan belajar tentang sains menyelam dan teknik bawah air lain. Campuran kerja praktikal, kerja lapangan dan projek penyelidikan kami akan memastikan anda bersedia untuk kerjaya anda bekerja dengan lautan.

Institut Akuakultur Stirling - yang menyelaraskan kursus ini - merupakan pusat antarabangsa yang terkemuka di bidangnya, dan yang terbesar seumpamanya di dunia, dengan reputasi antarabangsa yang sangat baik dalam pengajaran, penyelidikan, inovasi dan perundingan.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kajian di Institut Akuakultur, institut antarabangsa terkemuka di bidangnya dan yang terbesar seumpamanya di dunia.

# 2 Pakar kami menggunakan aktiviti penyelidikan antarabangsa mereka untuk mengemas kini pengajaran mereka.

# 3 Anda akan mempunyai peluang yang unik untuk mendapatkan pengalaman praktikal dan belajar di luar negara melalui rakan kongsi luar negara kami.

Butiran kursus

Kursus ini akan membolehkan anda memahami bentuk, fungsi dan dinamik sistem akuatik, dan memahami biologi, ekologi, taksonomi dan pengurusan organisma yang mendiami sistem-sistem ini. Kerja praktikal dimasukkan ke dalam kursus untuk membantu anda menterjemahkan teori ke dalam amalan.

Anda akan belajar untuk merekabentuk dan melaksanakan pelbagai teknik tinjauan akuatik dan menggunakan maklumat untuk menilai kualiti habitat laut. Anda juga akan mempunyai pemahaman praktikal dan teori tentang taksonomi menggunakan teknik tradisional dan molekul.

Tahun terakhir pengajian melibatkan projek penyelidikan bebas, sering dilakukan dengan organisasi luar. Projek-projek luar negara pada Semester 8 digalakkan dan sebelum ini terdapat di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Selatan, anak benua India, Asia dan Oceania.

Kursus kami dijalankan oleh Institut Akuakultur, pusat antarabangsa terkemuka di bidangnya dan yang terbesar di dunia. Dengan hasil yang sangat baik dalam Rangka Kerja Kecemerlangan Penyelidikan terbaru 2014, kami menyatukan para penyelidik bertaraf dunia, disiplin dan bertaraf dunia dan telah membina reputasi antarabangsa yang pertama dalam pengajaran, penyelidikan, penyelidikan kontrak dan perundingan untuk akuakultur. Kami bekerjasama dengan institusi penyelidikan akademik di seluruh Eropah dan seterusnya, termasuk Sepanyol, China, Brazil, Norway dan Thailand.

Biologi Marin tidak boleh didapati sebagai gabungan Kepujian, tetapi ia berkongsi asas bersama dengan kursus ijazah dalam Akuakultur, jadi anda mempunyai pilihan untuk mengambil ijazah dalam Akuakultur sehingga akhir Semester 5.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Akademik kami menggunakan aktiviti penyelidikan antarabangsa mereka untuk mengajar anda pemikiran dan trend terkini dalam biologi marin. Pengajaran kami disampaikan melalui ceramah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, kerja lapangan, membaca dan penyelidikan berpandu.

Kerja lapangan

Anda akan mengambil bahagian dalam dua perjalanan lapangan di mana anda akan mengkaji organ laut laut dan laut dan biologi mamalia marin. Projek penyelidikan bebas adalah komponen utama pada tahun akhir dan sering dilakukan dalam hubungan dengan badan luaran.

Terdapat juga lawatan belajar lapangan ke tapak luaran, di mana anda akan mendapat pengalaman yang relevan dan landasan praktikal dalam biologi marin.

Penilaian

Modul-modul dalam kursus ini dinilai dengan campuran tugas bertulis, peperiksaan, praktikal, pasukan dan projek individu. Peperiksaan 40%, perpisahan kursus 60% adalah tipikal untuk modul kursus ini.

Belajar di luar negara

Pelajar biologi marin mendapat faedah daripada kajian kami di luar negara untuk menghubungkan negara-negara seperti Amerika Syarikat (termasuk Hawaii, California, dan Alaska), Kanada, dan Australia.

Kami menggalakkan projek luar negara dalam Semester 8. Projek-projek pelajar yang lalu telah diletakkan di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Selatan, benua kecil India, Asia, Oceania dan Australasia.

Hubungi

Dr Darren Green

44 (0) 1786 467872

darren.green@stir.c.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas