BSc (Kepujian) dalam Biologi Haiwan

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Apakah yang menentukan ketahanan haiwan terhadap penyakit? Mengapa ramai haiwan wanita mempamerkan 'pilihan pasangan'? Bagaimanakah kita dapat membantu haiwan menghadapi persekitaran yang bermusuhan? Pada kursus ini, anda akan mengkaji pelbagai jenis kehidupan haiwan di bumi dan menemui jawapan kepada ini dan banyak soalan carian lain.

Kami meneroka aspek berkaitan biologi haiwan, termasuk tingkah laku haiwan, ekologi, evolusi, biologi sel dan fisiologi, serta aspek pemeliharaan dan pengurusan haiwan.

Kerja lapangan akan menjadi sebahagian penting latihan anda. Di samping kerja lapangan di Scotland, kami menjalankan dua lawatan lapangan pilihan pada Tahun 4. Satu berlaku di Pergunungan Cévennes Perancis, yang merupakan Rizab Biosfer Dunia UNESCO, dan yang lain di Taman Nasional Lopé Gabon, di jantung barat Congo Basin.

Sebagai hab Scotland untuk sains pemuliharaan, dengan hubungan rapat dengan banyak organisasi pemuliharaan haiwan, Stirling adalah tempat yang ideal untuk mengkaji biologi.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Stirling adalah tempat yang sesuai untuk mengkaji biologi. Kami mempunyai kampus yang indah, pelbagai habitat di depan pintu kami, dan kami menawarkan kelas di Scotland, Perancis dan Gabon.

# 2 Staf akademik kami biasanya pemimpin dunia dalam bidang masing-masing dan memastikan kursus itu diterajui.

# 3 Kami adalah pusat akademik Scotland untuk organisasi pemuliharaan haiwan, memberikan akses kepada rangkaian keahlian dan peluang kepada para pelajar kami.

Butiran kursus

Semester 1-4 meliputi pelbagai modul teras - termasuk Biologi Sel, Ekologi, Kepelbagaian Biologi dan Kemahiran Praktikal - ditambah modul tambahan dalam bidang lain.

Semester 5-6 meliputi tiga modul maju teras - Fisiologi Haiwan, Ekologi Tingkah Laku dan Sel Haiwan - ditambah tiga modul pilihan.

Dalam Semesters 7-8, anda akan menjalankan projek penyelidikan bebas dan mengambil beberapa modul lanjutan. Pilihan anda untuk ini termasuk kursus lapangan di Perancis dan Gabon, serta: Imunologi dan Penyakit; Evolusi Seks; Biologi Pemuliharaan; Kelahiran Sel, Kehidupan dan Kematian.

Projek penyelidikan mencerminkan minat aktif kakitangan akademik. Ini termasuk:

  • Menilai kesan parasit lebah pada populasi tuan rumah mereka.
  • Manfaat langsung dan tidak langsung dari kawin dalam serangga makan pacaran.
  • Mengurangkan tingkah laku stereotip dalam haiwan tawanan.
  • Penyakit menular seksual dan kecekapan daya tahan wanita.
  • Pemilihan seksual, konflik seksual dan 'pilihan pasangan' dalam lalat rumpai laut.
  • Adakah skim persekitaran agri memberikan apa-apa faedah untuk memetik kelawar?

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18.

Pengajaran disampaikan dalam bentuk kuliah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer dan membaca dan penyelidikan berpandu.

Kerja lapangan

Kerja lapangan adalah bahagian penting dalam latihan anda. Lokasi kampus Stirling adalah pangkalan yang sesuai untuk membuat lawatan lapangan, sama ada untuk mempelajari Black Grouse di Highlands atau pengagihan haiwan di Estuary Forth.

Kursus ini termasuk modul tahun kedua mandatori yang memaparkan kursus kediaman pendek di Scotland pada awal semester ketiga. Sebagai pilihan tambahan, pelajar tahun keempat boleh mengikuti kursus padang 10 hari yang diadakan di selatan Perancis. Kursus ini termasuk arahan dalam pengenalpastian, pensampelan lapangan, reka bentuk eksperimen, analisis data dan pembentangan.

Tapak bahasa Perancis kami terletak di Cévennes, sebuah landskap gunung yang berceranggah keindahan alam semulajadi yang luar biasa dan keanekaragaman hayati yang luar biasa. Organisme yang hidup di situ termasuk babi hutan, berang-berang, tiga spesies burung hantu (termasuk burung gagak Cinereous yang terancam) dan serigala kelabu. Rantau ini membuktikan hubungan sejarah yang mendalam antara manusia dan alam semula jadi dan diiktiraf sebagai Rizab Biosfer Dunia UNESCO dan Tapak Warisan Dunia.

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan yang diselesaikan semasa semester. Bagi banyak modul, markah diberikan untuk kursus menyumbang 40-50 peratus gred akhir, tetapi untuk beberapa modul, ini setinggi 100 peratus.

Hubungi

Dr Luc Bussiere

44 (0) 1786 467758

luc.bussiere@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas