BSc (Kepujian) dalam Akuakultur

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Menjelang 2050, penduduk dunia dijangka akan menjadi 9.7 bilion dan permintaan makanan dijangka meningkat dua kali ganda. Akuakultur adalah satu penyelesaian yang menyediakan 50 peratus daripada semua ikan untuk kegunaan manusia. Di seluruh dunia, akuakultur adalah sektor pengeluaran makanan yang paling cepat berkembang dan salah satu pasaran eksport terbesar di Scotland. Menjaga persekitaran akuatik kita yang sihat, dilindungi dan mampan adalah penting bagi planet kita.

Akuakultur - atau pertanian akuatik - lebih daripada sekadar 'penternakan ikan'. Ia termasuk budaya banyak spesies, termasuk buaya dan penyu. Kursus kami adalah tempat yang tepat untuk memulakan kerjaya anda di akuakultur, atau bekerja dengan syarikat farmasi, farmaseutikal dan bioteknologi yang berkaitan.

Kecemerlangan kursus kami berakar di Institut Akuakultur, pusat antarabangsa terkemuka dan yang terbesar seumpamanya di dunia. Anda akan mendapat manfaat daripada kepakaran kami dalam pengajaran, penyelidikan dan perundingan. Anda juga akan mempunyai peluang untuk mengejar projek di luar negara, selalunya bersempena dengan aktiviti penyelidikan dan pembangunan kami.

Mempelajari akuakultur di Stirling akan membekalkan anda dengan kemahiran dan pengetahuan untuk menjadi perbezaan dan membantu memberi makan masa depan.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kami disenaraikan di UK 5 teratas untuk sains pertanian dan veterinar (REF 2014).

# 2 Kursus yang dikendalikan oleh Institut Akuakultur yang terkenal di dunia

# 3 Penyelidik lintas disiplin kami bekerjasama dengan institusi penyelidikan di seluruh dunia.

Butiran kursus

Semester 1-4 meliputi biologi dan modul sains marin, termasuk: Planet Biru kami; Planet Haus kami; Kemahiran Makmal; Planet Lapar kami; dan Evolusi dan Genetik.

Semasa Semester 5-8, modul teras termasuk: Mikrobiologi dan Fisiologi Haiwan, bersama dengan modul khusus seperti Persekitaran Pengeluaran Akuakultur; dan Genetik dan Pembiakan, serta kursus medan akuakultur.

Dalam Semesters 5 dan 6, anda boleh mendapat manfaat daripada program pertukaran dengan pelbagai institusi di seluruh dunia termasuk Australia, Kanada dan Amerika Syarikat.

Dalam Semester 7, anda akan mengkaji modul pakar seperti Pemakanan Akuakultur dan Penyakit Akuatik, yang masing-masing diketuai oleh salah satu kumpulan penyelidikan utama Institut.

Projek-projek luar negara pada Semester 8 digalakkan dan projek-projek yang lalu telah berlokasi di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Selatan, benua kecil India, Asia, Oceania dan Australasia.

Institut Akuakultur menyatukan penyelidik bertaraf dunia, disiplin, bertaraf dunia. Kami mempunyai reputasi antarabangsa yang pertama dalam pengajaran, penyelidikan, penyelidikan kontrak dan perundingan untuk akuakultur. Kami bekerjasama dengan institusi penyelidikan akademik di seluruh Eropah dan seterusnya, termasuk Sepanyol, China, Brazil, Norway dan Thailand.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18. Kakitangan akademik kami menggunakan aktiviti penyelidikan antarabangsa mereka untuk mengajar anda pemikiran dan trend terkini dalam Akuakultur.

Pengajaran kami disampaikan melalui ceramah formal dan kelas praktikal, tutorial, seminar, pembelajaran berasaskan komputer, kerja lapangan dan bacaan dan penyelidikan berpandu.

Kerja lapangan

Di samping lawatan sehari ke kemudahan berdekatan, anda akan mengambil bahagian dalam kursus lapangan untuk mempelajari akuakultur dalam amalan.

Penilaian

Setiap modul semester dinilai oleh gabungan kursus (biasanya 50 peratus) dan peperiksaan bertulis.

Klasifikasi darjah akhir diperoleh daripada prestasi anda dalam Semesters 5 - 8 dan tidak melibatkan peperiksaan akhir yang besar.

Belajar di luar negara

Projek-projek luar negara pada Semester 8 digalakkan dan projek-projek yang lalu telah berlokasi di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Selatan, benua kecil India, Asia, Oceania dan Australasia.

Hubungi

Dr Darren Green, Pensyarah Kanan

44 (0) 1786 467872

darren.green@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negeri (bukan EU) £ 14,460.00
  • Pelajar Scotland dan EU £ 1,820.00
  • Pelajar dari seluruh UK £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas