BSc (Kepujian) / BA (Kepujian) dalam Psikologi

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Mengapa kita bertindak seperti yang kita lakukan, dan apa yang mendorong kelakuan kita? Jika anda berminat dengan minda, dan dalam tingkah laku manusia (dan juga haiwan), maka Psikologi adalah untuk anda.

Kursus Psikologi yang memenangi anugerah kami terletak di canggih penyelidikan saintifik antara disiplin. Kami menumpukan kepada masalah sosial yang penting seperti pengesanan penjenayah dan peningkatan hasil kesihatan. Setelah memperkenalkan Psikologi kepada anda sebagai sains biologi dan sosial, kami akan membahas topik-topik yang pelbagai seperti fungsi otak, perkembangan dan tingkah laku sosial. Anda akan mengembangkan pengetahuan dan pemahaman yang mendalam mengenai minda dan tingkah laku.

Kursus kami diiktiraf oleh Persatuan Psikologi British untuk inisiatif dan inisiatif mengajar yang inovatif dan komitmen kami untuk mengintegrasikan kebolehpasaran. Mereka menggambarkan kursus kami sebagai 'di barisan hadapan pengalaman pengajaran yang diterajui oleh para pelajar di Psikologi di seluruh UK', dan memuji kakitangan kami, yang 'jelas mempedulikan kesejahteraan dan perkembangan pelajar mereka, dan menyediakan persekitaran pembelajaran yang memupuk'.

Pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperoleh dari ijazah Psikologi kami akan menawarkan anda pilihan kerjaya yang luas dan pelbagai.

Benar-benar pergi! Kursus-kursus yang luar biasa, profesor adalah sokongan dan kemudahannya juga hebat!

Nicole Engeler, Psikologi BSc Hons, 2017

Belajar di makmal pakar mewah

Anda akan mendapat pengalaman tangan dalam merekabentuk dan menjalankan beberapa eksperimen, secara individu atau berkelompok yang meneliti:

 • elektrofisiologi manusia (EEG / ERPs)
 • penyelidikan kesihatan (termasuk GSR dan pemantauan kadar jantung)
 • penyelidikan muka (termasuk pengesanan mata)
 • penyelidikan visi (termasuk memaparkan stereoskopik)

Anda juga akan bekerja di makmal pakar mewah yang melibatkan:

 • pengimejan otak
 • penyelidikan tindakan
 • perhatian visual
 • kesihatan psikologi
 • psikologi evolusi
 • penyelidikan haiwan

Tadika Pra-sekolah

Anda akan berpeluang mempelajari aspek perkembangan kanak-kanak melalui Tadika Pra Sekolah yang menyediakan persekitaran yang selamat dan menyeronokkan untuk kanak-kanak berusia sembilan bulan dan dua tahun hingga lima tahun. Anda akan mendapat pengalaman mendalam untuk mereka bentuk dan menjalankan eksperimen mudah dengan anak-anak yang menghadiri kumpulan Tadika dan ibu bapa dan anak kecil kami.

Peluang penempatan

Pada Tahun ke-4 anda akan berpeluang menjalankan penempatan dengan organisasi tuan rumah. Anda akan meningkatkan kebolehpasaran anda dengan melibatkan diri dalam persekitaran pembelajaran berasaskan kerja menghabiskan sehari seminggu dalam tempoh tujuh minggu. Sepanjang penempatan, anda akan menyerahkan laporan bertulis, catatan blog / jurnal dan memberikan persembahan lisan mengenai pengalaman anda dalam persidangan tahun akhir anda.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kami memenangi Anugerah Persatuan Psikologi British 2014 untuk Inovasi dalam Program Psikologi

# 2 Kami berada di 20 jabatan psikologi terkemuka UK dalam penilaian penyelidikan baru-baru ini (REF2014)

# 3 Pengajaran kami dinilai "Cemerlang" dalam penilaian pengajaran kebangsaan yang terakhir

Akreditasi profesional

The Psychology Single Honors, dan semua kursus ijazah Psikologi Gabungan Psikologi diiktiraf dengan British Psychological Society (BPS). Mereka memberi kelayakan untuk Sarjana Graduan untuk Pendaftaran, dengan syarat piawaian minimum Kepujian Kelas Kedua dicapai. Inilah langkah pertama ke arah menjadi Pakar Psikologi Chartered.

Hadiah atau anugerah

Hadiah Alan Baddeley: Hadiah bernilai £ 100 dianugerahkan kepada pelajar Psikologi dengan projek akhir tahun yang terbaik.

Penganalisis Persatuan Psikologi Persatuan British: Hadiah ini diberikan kepada pelajar Psikologi dengan gred keseluruhan tertinggi. Hadiah adalah keahlian percuma BPS selama satu tahun, salinan Buku Tahunan Persatuan dan sijil.

Hadiah George Butterworth: Hadiah bernilai £ 100 dianugerahkan kepada pelajar Tahun Psikologi untuk pencapaian yang lebih luas.

Hadiah Neville Moray: Hadiah bernilai £ 100 dianugerahkan kepada pelajar Tahun Akhir Psikologi Kepujian terbaik.

Hadiah Peter McEwen: Hadiah sebanyak £ 100 dianugerahkan kepada pelajar Tahun Psikologi Cemerlang Tahun Kedua.

Hadiah McCall / Whittaker: Hadiah sebanyak £ 100 dianugerahkan kepada pelajar Psikologi untuk pengiktirafan demonstrasi yang cemerlang dalam Psikologi Wartawan Kewarganegaraan.

Butiran kursus

Kami memberi tumpuan kepada masalah-masalah sosial yang penting, seperti pengesanan penjenayah dan peningkatan hasil kesihatan, jadi tahap kami adalah berkaitan dengan isu kehidupan sebenar. Kami membincangkan topik yang pelbagai seperti fungsi otak, perkembangan dan tingkah laku sosial, memastikan anda mengembangkan pengetahuan dan pemahaman yang mendalam tentang minda dan tingkah laku.

Semester 1-2 akan merangkumi pengenalan kepada Psikologi sebagai kajian saintifik fikiran dan tingkah laku.

Dalam Semesters 3 dan 4, modul yang diajar direka untuk menekankan hubungan antara bahagian-bahagian yang berbeza subjek. Modul Pikiran Sosial meneroka psikologi komunikasi manusia dan bukan manusia; satu modul mengenai Otak dan Perilaku - Perspektif Klinikal meneroka psikologi yang tidak normal dari perspektif Neurosains dan Psikologi Klinikal. Juga termasuk dalam Semesters 3 dan 4 adalah pengenalan Kaedah Penyelidikan Psikologi. Dalam Semesters 5-8, anda akan mengambil modul canggih dalam semua bidang teras.

Tahun terakhir anda akan memberi tumpuan kepada projek penyelidikan individu dan anda akan melakukan penyelidikan terkini, diselia oleh mentor akademik. Anda boleh memilih dari pelbagai topik yang menarik minat anda dan membina kemahiran pekerjaan anda untuk pasaran pekerjaan. Terdapat juga peluang untuk penempatan dengan calon majikan, dan untuk melibatkan diri dalam pengajaran yang diterajui oleh pelajar.

Psikologi di Stirling terkenal di peringkat antarabangsa untuk penyelidikan berkualiti tinggi dan memberi makanan kepada pengajaran kami. Modul-modul kami akan mengajar anda bagaimana penyelidikan membina pemahaman kita terhadap minda dan tingkah laku.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18. Pengajaran kami juga dinilai sebagai 'Cemerlang' dalam penilaian pengajaran kebangsaan terakhir dan telah menerima pujian dari Persatuan Psikologi British dan penilai luaran bebas.

Semua yang anda pelajari akan mencerminkan pemikiran dan perkembangan terbaru dalam Psikologi. Pengajaran kami disampaikan menggunakan kuliah, bengkel, kumpulan perbincangan kecil dan sesi praktikal seperti kerja makmal atau kerja lapangan.

Kerja lapangan

Terdapat peluang untuk kerja lapangan dan penempatan (kos perjalanan mungkin ditanggung).

Penilaian

Modul-modul dalam kursus dinilai menerusi gabungan kursus dan peperiksaan. Jenis penilaian termasuk esei, laporan praktikal individu, laporan praktikal kumpulan, persembahan lisan, persembahan poster dan artikel sains popular.

Peluang penempatan kerja

Dalam Semester 8 anda akan berpeluang memohon penempatan Psikologi. Pemohon yang berjaya menjalankan penempatan selama 50 jam dengan organisasi tuan rumah. Anda akan diberikan mentor dalam organisasi yang akan bersetuju dengan jadual untuk menyelesaikan penempatan dan membincangkan peranan, tanggungjawab dan harapan yang tepat dari pelajar dan mentor semasa penempatan. Sokongan disediakan oleh satu siri bengkel dan melalui kajian tinjauan dan maklum balas daripada penyelaras penempatan atau penyelaras modul.

Belajar di luar negara

Psikologi di Stirling menawarkan pelbagai peluang pertukaran semasa Tahun 3 kursus ijazah. Kami telah menjalin hubungan dengan universiti-universiti di Amerika Utara dan Australia, yang membolehkan pelajar meneruskan pengajian mereka sambil mendapat pengalaman berharga dari pelbagai budaya dan sistem pendidikan. Destinasi pelajar pada 2016/17 termasuk universiti dan institusi di Australia, Kanada, Hong Kong, Amerika Syarikat dan Malta.

Hubungi

Dr Ross Goutcher

44 01786 467640

psych-enquiries@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

 • Pelajar luar negeri (bukan EU): £ 14,460
 • Pelajar Scotland dan EU: £ 1,820
 • Pelajar dari seluruh UK: £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas