BSC dalam geografi

Umum

Penerangan Program

Kwararafa University Wukari, Telah dilesenkan sebagai Wukari Jubilee oleh Suruhanjaya Universiti Kebangsaan pada tahun 2005. Berlepas pada bulan Mac, 2006 dengan 61 pelajar sebagai masyarakat yang pertama dan hanya milik Universiti di Nigeria, yang pertama University di Taraba State dan Universiti swasta kedua di zon North East geopolitik Nigeria.

pelajar

Visi

Untuk menjadi sebuah institusi kelas pertama dalam menuntut ilmu dan kesarjanaan melalui pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat, ke arah memupuk pengetahuan dan keusahawanan kemahiran kepada pelajar-pelajar yang akan membolehkan mereka untuk menjadi lebih produktif dan berdikari.

Misi

 • Menyediakan persekitaran yang kondusif bagi pembangunan sumber manusia dan bahan asli yang berkesan dan bersifat laki-laki untuk pembangunan negara.
 • Melahirkan graduan yang serba boleh dalam bidang mereka dan juga disemai dengan perlu kemahiran keusahawanan memberikan sumbangan yang bermakna kepada pembangunan diri mereka khususnya dan masyarakat amnya.
 • Untuk menggantikan pengangguran dan kerjaya genangan graduan dengan kebijaksanaan kreatif melalui program yang dipakejkan dan latihan praktikal.
 • Menyediakan pendidikan bunyi untuk Nigeria tanpa mengira fahaman agama, kaum, jantina dan fahaman politik.
 • Untuk mewujudkan persekitaran memupuk dan merangsang mana mengejar kecemerlangan, pembangunan disiplin diri, pemikiran kreatif dan keperibadian akan berkembang maju dan juga dilihat sebagai komponen penting dalam masyarakat koperasi.

Fokus Penyelidikan / Hubungan

Universiti sedang membangunkan program hubungan dengan Institusi dan Universiti di seluruh dunia yang lain. Fokus penyelidikan adalah dalam bidang:

 • Keamanan dan Penyelesaian Konflik
 • Sains dan Teknologi Makanan
 • Pendidikan Matematik
 • Pengajian Warisan dan Eko-Pelancongan

Fokus penyelidikan berasal dari lokasi unik Universiti di lembah Benue dengan himpunan flora dan fauna serta tradisi budaya sosial kaya rakyat kawasan yang boleh menarik minat akademik kepada penyelidik. projek komuniti kami adalah Pendidikan Matematik.

Kami percaya bahawa jika kita melibatkan diri dengan komuniti kami yang lebih luas dan menggunakan teknik-teknik moden untuk mengajar matematik kita akan mengisi jurang dalam pendidikan matematik dalam pendidikan khususnya dan sains pada umumnya.

Apakah kriteria kemasukan?

Keperluan Ijazah Pertama Kemasukan Minimum

 • Lima Kredit relevan dalam SSCE, GCE, O / L atau TC Merit atau setara diperolehi pada tidak lebih daripada dua persidangan.
 • Dua pas A / L dan tiga kredit O / L dalam 3 mata pelajaran lain tidak lebih daripada 2 persidangan; dua pas di TC II ditambah NCE merit berlalu, termasuk subjek utama dan Pendidikan.
 • Kebangsaan atau bertauliah University / Diploma Politeknik dengan merit atau gred kredit yang lebih rendah, termasuk sekurang-kurangnya empat kredit O / L dalam SSCE / GCE atau setara.
 • calon pemindahan dalam program ijazah classified harus mempunyai sekurang-kurangnya PNGK 1.50
 • Calon mesti menduduki Peperiksaan Universiti Matrikulasi dan Calon Kemasukan langsung, mereka mesti telah membeli borang UME sebagai tambahan kepada kelayakan yang berkaitan.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

To become a first class institution in pursuit of knowledge and scholarship through teaching, research and community service, geared towards inculcating knowledge and entrepreneurial skills to student ... Baca lebih lanjut

To become a first class institution in pursuit of knowledge and scholarship through teaching, research and community service, geared towards inculcating knowledge and entrepreneurial skills to students that will enable them to be productive and self-reliant. Baca Ringkas