Read the Official Description

Ijazah Sarjana Muda Sains dalam geologi adalah program yang ketat yang menyediakan pelajar untuk kajian lepasan kerja sebagai ahli geologi profesional. Ijazah sarjana muda adalah sama tetapi bertujuan untuk pelajar yang berminat dalam bidang pendidikan sains atau pengurusan sumber asli. Minor dalam geologi dan sains angkasa bumi boleh didapati untuk pelajar yang ingin menjadi major dalam sains marin, astronomi, geografi, atau sains semulajadi.

foto pelajar CSAV dengan lava Pusat Pengajian Gunung Berapi Aktif (CSAV) adalah program latihan dan jangkauan yang ditubuhkan oleh Badan Perundangan Negeri Hawai'i pada tahun 1989. Terletak di UH Hilo Geology Building, misi CSAV adalah menyediakan latihan dan maklumat mengenai gunung berapi dan bahaya semula jadi yang berlaku di Hawai'i dan di seluruh dunia. Ini dilakukan melalui pelbagai program: jangkauan awam, termasuk lawatan ke sekolah dan pembentangan kuliah dan simposium awam; saintis latihan program musim panas dari negara-negara membangun dalam teknik pemantauan dan tindak balas bahaya gunung berapi; beberapa projek penyelidikan; dan pengeluaran program maklumat awam mengenai kesediaan dan tindak balas bahaya alam semula jadi bagi penduduk Hawai'i.

Geologi adalah kajian bumi: bentuk dan komposisinya, perubahan yang telah terjadi dan daya dinamik yang membentuknya hari ini. Ahli geologi berminat dengan apa yang membuat gunung berapi meletup, pasukan apa yang menghasilkan gunung, di mana gempa berlaku dan bagaimana mereka boleh diramalkan, bagaimana glasier mengukir landskap, dan di mana petroleum dan mineral boleh ditempatkan.

Misi Jabatan Geologi UH Hilo UHH adalah untuk menyediakan pelajar dengan asas yang tinggi dan berkualiti tinggi dalam sains geologi. Matlamat utama adalah untuk menyediakan pelajar untuk pengajian siswazah, bekerja sebagai ahli geologi profesional, atau kerjaya dalam pendidikan menengah, perancangan, atau pengurusan sumber semula jadi. Jabatan Geologi juga menyokong misi seni liberal Universiti dengan menyediakan pelajar pendidikan umum dengan pengetahuan yang lebih luas tentang persekitaran semula jadi mereka. Walaupun penyampaian pendidikan sarjana yang berkualiti adalah tumpuan usaha Jabatan, Jabatan juga menyokong dan menyumbang kepada kemajuan pengetahuan saintifik, penggunaan pengetahuan geologi, dan pendidikan dan perkhidmatan masyarakat.

Program Geologi mendedahkan pelajar kepada teori dan penerapan pelbagai disiplin ilmu dalam geosains. Kurikulum memberi tumpuan kepada komposisi, struktur, sejarah dan dinamik Bumi. Pelajar akan memperoleh latar belakang yang kuat dalam sains asas kerana mereka menangani masalah geologi dengan menggunakan alat kimia, fizik, dan matematik. Persekitaran semula jadi yang unik di Hilo di cerun gunung berapi aktif menjadikannya tempat yang ideal untuk mengalami secara langsung aspek geologi yang lebih dinamik.

Kedua-dua aktiviti makmal dan bidang adalah komponen penting dalam program ini, dan pelajar boleh mengharapkan untuk mengembangkan kemahiran deskriptif, analisis dan interpretasi mereka. Pelajar dinasihatkan bahawa perjalanan lapangan kadang kala dijalankan di luar waktu kelas.

Kajian geologi menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam sains alam sekitar, sumber semula jadi, dan penyelidikan saintifik mengenai pelbagai topik termasuk volkisme dan hidrologi. Ramai pelajar yang tamat pengajian dari program BS melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah siswazah.

Matlamat Pembelajaran Pelajar di Major

Kandungan

Kedua-dua program BS dan BA dalam Geologi direka untuk membawa kepada penguasaan pelajar konsep asas dan perbendaharaan kata dalam bidang-bidang berikut:

 • Tektonik plat
 • Asal dan klasifikasi batu dan mineral
 • Skala masa geologi dan bagaimana ini berkaitan dengan peristiwa utama dalam sejarah Bumi dan kehidupannya
 • Ciri-ciri geofizik bumi dan ubah bentuk kerak
 • Proses yang membentuk permukaan bumi
 • Bahaya dan isu alam sekitar

Kemahiran

Graduan juga dijangka:

 • Membangunkan kemahiran dalam memerhati dan merekodkan ciri dan proses geologi.
 • Membangunkan kecekapan dalam tafsiran data sains bumi, termasuk analisis kualitatif dan kuantitatif.
 • Mengekspresikan konsep sains bumi secara bertulis.
 • Menjadi mahir di:
  • Mencari dan mentafsir sastera saintifik
  • Memberi persembahan lisan
  • Menggunakan komputer pada tahap yang selaras dengan amalan profesional semasa.

Aspek Khas Program ini

Makmal, bilik darjah dan kemudahan sokongan Jabatan telah direka untuk menempatkan program geologi lengkap dan terkini. Kemudahan makmal termasuk bagi penyediaan batu, mineralogi dan petrologi, kimia basah, pemantauan seismik, dan makmal komputer sistem maklumat geografi (GIS).

Pelajar juga mempunyai akses kepada instrumen dan komputer yang digunakan untuk pemantauan gunung berapi melalui Pusat Pengajian Gunung Berapi Aktif (CSAV), yang merupakan program latihan dan jangkauan yang berkaitan dengan Jabatan Geologi. Misi CSAV adalah untuk menyediakan latihan dan maklumat tentang bahaya gunung berapi dan alam semula jadi yang berlaku di Hawai'i dan di seluruh dunia. Instrumen yang tersedia untuk program Geologi melalui CSAV termasuk penerima Sistem Penentududukan Global (GPS), jumlah stesen medan dan instrumen EDM, instrumen meratakan tepat, seismometer mudah alih, dan peralatan geokimia gas.

The Geology Club adalah sebuah organisasi pelajar aktif yang menyediakan pengalaman dan interaksi lapangan dengan individu lain yang mempunyai minat terhadap geologi.

BS dalam Keperluan Geologi

Kumpulan 1. Asas Pendidikan Asas, Kawasan, dan Keperluan Integratif yang berlaku pada Kejatuhan 2011

Pelajar boleh memilih untuk menamatkan pengajian di bawah keperluan Asas Pendidikan, Kawasan, dan Kepintaran Umum yang berkuat kuasa pada masa mereka memasuki Sistem UH, ketika mereka masuk ke UH Hilo , atau ketika mereka lulus, dengan syarat tidak ada pemecahan dalam pendaftaran.

Pelajar harus bertemu dengan penasihat akademik mereka untuk memastikan mereka mendaftar dalam kursus yang membolehkan mereka memenuhi keperluan ini serta keperluan untuk major dan untuk tamat pengajian. Sesetengah kursus mungkin memenuhi keperluan Pendidikan Umum dan keperluan utama.

Kumpulan 2. Keperluan Utama dan Kredit Ditugaskan (73 kredit)

Semua Kursus yang diperlukan dalam GEOL dalam Kumpulan 2, Keperluan Utama, mesti dilengkapkan dengan gred "C" atau lebih baik.

 1. Kursus yang Diperlukan dari Geologi
  • GEOL 111-111L Memahami Bumi (3), Memahami Makmal Bumi (1)
  • GEOL 112-112L Hist of the Earth
  • GEOL 212 Bahan Bumi I: Mineral (4)
  • GEOL 320 Erth Mat II: Igneous / Meta Rock (4)
  • GEOL 330 Deformation of the Earth (4)
  • GEOL 340 Proses Sedimen (4)
  • GEOL 342 Proses Permukaan Bumi (3)
  • GEOL 370 Kaedah Medan (3)
  • GEOL 445 GIS untuk Geologi (3) atau GEOL 450 Sensor Jauh Geologi (3)
  • Seminar GEOL 495A-495B (1), Seminar (1)
  • Dan sembilan jam semester tambahan dalam kursus GEOL di peringkat 300- atau 400. (9)
 2. Kursus yang Dikehendaki dari Bidang Terkait
  • CHEM 161-161L Kimia Am I (3), Kimia Am I Lab (1)
  • CHEM 162-162L Kimia Umum II (3), Lab Kimia II (1)
  • ENG 225 Writing for Sci
  • MATH 241 Calculus I (4)
  • MATH 242 Calculus II (4)
  • PHYS 170-170L Gen Phys I: Mekanik (4), Gen Phys I Lab (1)
  • PHYS 272-272L Gen Phys II: Elec

Jumlah Semester Jumlah Diperlukan untuk BS dalam Geologi

120 kredit diperlukan.

Nota

 1. Pelajar mesti memperoleh sekurang-kurangnya 2.0 PSK dalam kursus yang diperlukan untuk major.
 2. Sekurang-kurangnya 32 kredit mesti diperoleh dalam kursus di peringkat 300- atau 400. Kursus dalam Kumpulan 2 membekalkan 32 kredit ini.
 3. Pelajar yang bersekolah untuk sekolah siswazah harus mempertimbangkan untuk mengambil kursus padang musim panas di Geologi dan mungkin MATH 300 Persamaan Penyimpangan Biasa (3) (Persamaan Pembezaan Biasa), CS150 Pengenalan kepada Sains Komputer I (3) (Pengenalan kepada Sains Komputer), atau PHYS 260 Fizik Komputasi
 4. Untuk mendapatkan ijazah Sarjana Muda Sains dalam Geologi, pelajar mesti memenuhi keperluan untuk major dan memenuhi semua keperluan ijazah sarjana muda sains yang lain.
 5. Pelajar yang ingin membuat kemajuan yang tepat pada waktunya digalakkan untuk memberi perhatian dengan teliti terhadap semua syarat ijazah.
 6. Di samping itu, apabila merancang jadual kursus, penting untuk menyedari prasyarat dan kekerapan kursus yang ditawarkan. Maklumat ini boleh didapati dalam senarai kursus dalam Katalog ini.
 7. Untuk memastikan kemajuan ke arah penyelesaian gelar, pelajar diminta untuk bertemu dengan penasihat setiap semester sebelum mendaftar.
Program taught in:
English
University of Hawaii, Hilo

See 6 more programs offered by University of Hawaii, Hilo »

Last updated December 5, 2018
This course is Campus based
Start Date
Ogos. 26, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
- (2019-2020 Tuisyen) Penduduk: $ 306 setiap jam kredit. $ 3,672 untuk masa penuh. Bukan pemastautin: $ 846 setiap jam kredit. $ 10,152 untuk masa penuh.
Deadline
Jun 1, 2019
By locations
By date
Start Date
Ogos. 26, 2019
Application deadline
Jun 1, 2019

Ogos. 26, 2019

Location
Application deadline
Jun 1, 2019
End Date