Baca keterangan rasmi

Diiktiraf oleh: IET

MEng / BEng Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik akan menyediakan anda untuk bersaing untuk pelbagai peluang pekerjaan di UK dan di peringkat antarabangsa. Semasa memperolehi pemahaman yang luas tentang kejuruteraan elektrik dan elektronik yang baru muncul, dan persekitaran perniagaan kejuruteraan, anda juga akan membangun kepimpinan, pengurusan dan kemahiran komunikasi yang penting dan perspektif global yang anda perlukan untuk cemerlang dalam kerjaya dalam kejuruteraan.

Kemajuan pesat dalam komunikasi, teknologi sensor, robotik, dan elektronik berkelajuan tinggi, digabungkan dengan teknologi baru seperti pembelajaran mesin dan penglihatan komputer terus merevolusikan dunia yang kami tinggalkan.

Program kami menyediakan anda kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk membolehkan anda mengambil tempat di dunia kejuruteraan elektrik dan elektronik yang mantap sebagai pencipta generasi akan datang, peranti pintar, peranti dan sistem yang bersambung.

Pernahkah anda tertanya-tanya telefon dan tablet apa yang akan berlaku pada masa akan datang? Bagaimanakah kita boleh menggunakan satelit untuk memperbaiki kehidupan kita? Bagaimanakah kita dapat membantu orang dengan memajukan peranti perubatan? Apa yang akan kelihatan seperti kereta generasi dan sistem pengangkutan? Bagaimanakah robot boleh melakukan perkara yang lebih baik? Apakah sumber tenaga lestari yang mungkin? Di mana kita boleh pergi dengan penerokaan ruang? Ini adalah beberapa soalan yang diminta oleh industri elektronik, jadi anda tidak bersendirian dan anda menuju ke arah yang betul. Dua tahun pertama menyediakan pelajar dengan kemahiran kejuruteraan elektrik dan elektronik asas dan pada tahun-tahun yang lebih maju, anda boleh memilih pilihan dalam bidang pakar. Di mana sahaja kita boleh menggunakan kerja-kerja projek untuk membantu anda membangunkan kemahiran praktikal dan menyelesaikan masalah anda.

Pada tahun keempat anda akan menjalankan projek individu yang sama ada berkaitan dengan penyelidikan di dalam jabatan seperti pemantauan keadaan dalam sistem kuasa, penglihatan komputer atau rangkaian tanpa wayar generasi akan datang, atau, berpotensi, dikaitkan dengan aktiviti reka bentuk industri yang berkaitan seperti motor mengawal perkakasan dan perisian untuk menggerakkan dan memandu kenderaan pintar, atau reka bentuk sensor untuk Internet Perkara yang akan datang. Anda juga boleh mengembangkan idea anda sendiri dan melaksanakan projek yang diperibadikan.

Calon yang mempunyai tahap pencapaian yang lebih tinggi sama ada boleh mendaftarkan secara langsung pada gelaran MEng 5 tahun atau pemindahan dari BEng pada mana-mana peringkat pengajian sebelum tamat pengajian. Ijazah MEng memberikan peluang kepada anda untuk mencapai anugerah Masters bersepadu dan menunjukkan kesediaan profesional untuk majikan.

Pelajar-pelajar dalam program ini digalakkan untuk memanfaatkan peluang untuk penempatan industri dan pertukaran antarabangsa setahun dengan rakan-rakan universiti di lebih dari 20 negara.

Program ini diakreditasi oleh Institut Kejuruteraan dan Teknologi (IET), salah satu institusi kejuruteraan terbesar di dunia. Akreditasi IET adalah tanda aras yang dihormati di peringkat antarabangsa yang diberikan kepada program berkualiti tinggi yang memenuhi keperluan jurutera profesional.

Kerjaya anda

Graduan boleh mengharapkan untuk mencari pekerjaan dalam industri seperti sistem mudah alih, hiburan interaktif, reka bentuk sistem robot, pemprosesan imej, kecerdasan buatan, komunikasi dan rangkaian, automotif, aeroangkasa, minyak dan gas, tenaga boleh diperbaharui, instrumentasi dan sistem perubatan, serta dalam permintaan dalam peranan luar kejuruteraan di mana kemahiran menyelesaikan masalah mereka dan pengetahuan luas teknologi sangat dihargai.

Apa yang anda akan belajar

Program ini melibatkan dua tahun pertama elemen utama yang meliputi Prinsip Elektrik, Elektronik Analog dan Digital, Matematik, Pembangunan Perisian, Prinsip Mekanikal, Sistem Elektrik dan Projek Reka Bentuk tahunan. Judul dan kandungan modul dalam tahun-tahun berikutnya sering berubah apabila kurikulum dan teknologi baru berkembang. Pada tahun-tahun lanjut, para pelajar boleh mengharapkan untuk melaksanakan modul teras dengan modul pilihan untuk memperibadikan pembelajaran atau aspirasi kerjaya mereka.

Tahun 3

Teras: Sistem Digital dan Boleh Diprogram, Pengajian Kejuruteraan Bersepadu, Operasi Kejuruteraan dan Pengurusan. Pilihan tahun 3 biasa termasuk Isyarat dan Reka Bentuk Sistem Elektronik, Kejuruteraan Komunikasi, Pemodelan dan Analisis Data, Kejuruteraan Membantu Komputer, Kejuruteraan Kawalan, Reka Bentuk Kejuruteraan dan Analisis atau Isyarat dan Sistem Elektronik.

Tahun 4

Teras: Projek Kepujian, Pemprosesan Isyarat Digital. Tahun khas 4 pilihan termasuk Robot Pintar dan Mekatronik, Reka Bentuk Digital dan Senibina Komputer, Komunikasi Tanpa Wayar, Rekabentuk Aras Sistem, Rekabentuk dan Analisis Kejuruteraan, Reka Bentuk Komputer atau Kejuruteraan Kawalan Komputer

Tahun 5 (MEng)

Teras: Projek Pasukan MEng. Tahun khas 5 pilihan termasuk Komunikasi Digital, DSP Masa Nyata, Aplikasi Sistem Terbenam, Pemprosesan Imej dan Visi Mesin, Komunikasi Optik, Simulasi Rangkaian Komputer, Sistem Komunikasi Tanpa Wayar dan Mudah Alih, Sistem Kawalan, Komunikasi Perindustrian dan Rangkaian atau Pemantauan Keadaan.

Syarat kemasukan

Semua syarat kemasukan yang disenaraikan di sini harus digunakan sebagai panduan dan mewakili minimum yang diperlukan untuk dipertimbangkan untuk masuk. Pemohon yang membuat tawaran bersyarat sesuatu tempat boleh diminta untuk mencapai lebih daripada yang dinyatakan.

Tahun 1

SQA Tinggi

BBCC di Lebih Tinggi untuk memasukkan Matematik dan satu dari Fizik, Pengajian Teknologi atau Sains Kejuruteraan

Tahap

CCD termasuk Matematik dan Fizik ditambah Bahasa Inggeris GCSE di C / 4

ILC Higher

H2 H2 H3 H5 termasuk Matematik dan Fizik, ditambah Bahasa Inggeris pada Tahap Biasa O2

Diploma IB

24 mata mesti termasuk Matematik dan Fizik

BTEC

Tahap 3 Extended Diploma Kejuruteraan Elektrik / Elektronik di MMM

Tahun 2

BTEC

Tahap 3 Extended Diploma Kejuruteraan Elektrik / Elektronik di DDM

Tahun 3

HND

HND Elektronik / Kejuruteraan Elektrik dan mesti memasukkan Matematik untuk Kejuruteraan Unit 1, 2 dan 3 atau Kejuruteraan Matematik 1, 2, 3, 4 dan 5 dengan B dalam Unit Graded

Bahasa Inggeris

Pelajar yang bahasa pertamanya bukan bahasa Inggeris biasanya diperlukan untuk memegang bersamaan dengan skor ujian IELTS Akademik 6.0 tanpa unsur kurang daripada 5.5.

Sila ambil perhatian: jika anda berasal dari negara majoriti berbahasa Inggeris, anda mungkin tidak perlu memberikan bukti lebih lanjut tentang penguasaan Bahasa Inggeris anda.

Maklumat tambahan

Kelayakan akademik dan vokasional yang lain

Setiap permohonan untuk GCU dianggap secara individu. Jika anda tidak mempunyai kelayakan kemasukan akademik yang biasa, tetapi boleh menunjukkan pengalaman kerja yang relevan dan / atau kredit dari badan profesional yang diiktiraf, anda mungkin layak masuk kursus ini melalui skim Pengiktirafan Pembelajaran Awal Universiti.

Pathways Antarabangsa

Sekiranya anda tidak memenuhi syarat bahasa Inggeris, anda mungkin layak mengikuti program pengajian Bahasa Inggeris untuk Universiti.

Yuran dan pembiayaan

Yuran pengajian yang anda bayar kebanyakan ditentukan oleh status yuran anda. Apakah status yuran pelajar saya?

Yuran pengajian 2018/19

  • Rumah: £ 1820
  • RUK: £ 9250 *
  • EU: £ 1820
  • Antarabangsa: £ 11,500

* Jumlah yuran pengajian untuk pelajar RUK yang melengkapkan ijazah tiga atau empat tahun dihadkan pada £ 27,750. Yuran khusus adalah tertakluk kepada pengesahan oleh Kerajaan Scotland dan mungkin berubah setelah disahkan.

Sekiranya anda memulakan pengajian pada bulan September 2018 atau Januari 2019, ini adalah yuran tahunan atau modul yang dikenakan pada tempoh kursus anda; Walau bagaimanapun, bayaran adalah tertakluk kepada perubahan. Untuk keterangan lengkap bagaimana yuran mungkin berubah membaca yuran dan dasar bayaran balik kami.

Kos-kos tambahan

Sebagai tambahan kepada yuran pengajian kursus, anda mungkin menghadapi kos tambahan semasa anda di Universiti.

Beasiswa

Kami menyediakan pendidikan berkualiti tinggi untuk harga yang berpatutan; sebagai Universiti untuk Kesejahteraan Baik, kami komited untuk menawarkan pendidikan tinggi yang boleh diakses untuk pelajar yang berbakat dengan mengekalkan yuran tuisyen kami dengan rendah dan menyediakan pakej beasiswa yang lebih besar sebanyak £ 2.5 juta setahun.

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau pertanyaan mengenai biasiswa yang tersedia untuk 2018/19, sila hubungi pasukan pertanyaan pelajar.

Tarikh permulaan pelajar antarabangsa

Bagi pelajar antarabangsa baru, acara orientasi bermula pada 14 September 2018 . Masa tambahan ini direka bentuk khusus untuk membantu pelajar antarabangsa yang baru dalam menetap di UK dan GCU sebelum permulaan induksi dan pengajaran pelajar am.

Akan ada pelbagai aktiviti yang menyeronokkan dan bermaklumat yang berlaku dalam tempoh ini, termasuk kampus dan lawatan bandar, serta acara selamat datang di mana anda boleh bertemu dengan pelajar antarabangsa yang lain.

Penempatan dan pertukaran antarabangsa

Untuk kedua-dua pelengkap dan melanjutkan aspek teknikal kursus terdapat peluang untuk penempatan industri setahun dan program pertukaran antarabangsa.

Akreditasi

Ijazah Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di GCU diiktiraf oleh Institut Kejuruteraan dan Teknologi (IET)

Program diajar dalam:
English

Lihat 28 lagi program yang ditawarkan oleh Glasgow Caledonian University - The School of Engineering and Built Environment »

Tarikh Akhir Kemaskini July 31, 2018
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
2 - 4 
Sepenuh masa
Price
1,820 GBP
Rumah / pelajar EU; £ 9250 pelajar RUK; £ 11,500 Pelajar antarabangsa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date