BEng (Kepujian) dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Program ini bertujuan untuk mereka yang ingin belajar elektronik, reka bentuk sistem perkakasan atau teknologi elektrik.

Ia menyediakan asas teori dan kaedah reka bentuk untuk komunikasi, komputer, pengaturcaraan, kejuruteraan perisian, kawalan dan sistem tenaga elektronik dan elektrik lain. Kemahiran praktikal dan organisasi digalakkan menerusi projek, reka bentuk dan kerja makmal dan melalui kajian dan kajian pengurusan.

Graduan mempunyai pengetahuan dan kemahiran untuk memasuki kerjaya dalam pelbagai industri, termasuk, tetapi tidak terhad kepada penjanaan dan penghantaran kuasa, perkhidmatan bangunan, elektronik dan komunikasi.

Mengapa Mengikut Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di Kampus Dubai di Universiti Heriot-Watt?

 • Ketahui berapa banyak peranti elektronik yang kami ambil untuk kerja yang diberikan.
 • Pelajar subjek yang membolehkan anda menerapkan prinsip-prinsip matematik dan fizik ke dunia nyata.
 • Ketahui kemahiran yang akan meletakkan anda dalam kedudukan untuk memasuki peranan pengurusan sebagai seorang jurutera profesional.
 • Terokai dunia elektronik, robotik, pengkomputeran dan penjanaan kuasa yang menarik.
 • Apa sahaja jalan kerjaya akhir anda, membangunkan kemampuan untuk menggunakan kaedah kuantitatif untuk menyelesaikan masalah - asas kejuruteraan - akan menjadi aset yang tidak ternilai.

Kandungan kursus

Tahun pertama

Membangunkan pengetahuan pelajar mengenai Matematik dan Fizik. Memperkenalkan topik dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik dan prinsip asas mereka. Asas komputer, teori litar, pengaturcaraan dan kejuruteraan perisian diperkenalkan sebagai alat untuk jurutera hari ini. Dalam makmal praktikal, pelajar terdedah kepada cara kerja, percubaan dan pelaporan kerja yang cekap.

Tahun kedua

Analisis sistem elektrik dan elektronik diajar pada tahun kedua dan disokong oleh latihan makmal yang lebih bersifat penyiasatan. Pengembangan pemrograman dan perisian dikaji lebih lanjut. Proses reka bentuk diperkenalkan melalui satu set tugasan projek analog dan digital. Peserta langsung ke tahun kedua ditawarkan kursus penyambungan untuk menyemak semula bahan penting dari tahun pertama.

Tahun ketiga

Penekanan tertukar kepada reka bentuk sintesis. Subjek seperti Sistem Tenaga, Elektronik Kuasa, Komunikasi dan Pemprosesan Isyarat dikaji secara komparatif dari mana muncul identiti yang membantu para pelajar untuk memperdalam pemahaman mereka mengenai subjek. Proses inovasi melalui kerja pasukan dibangunkan dalam projek kumpulan kecil yang memerlukan kombinasi bersepadu perkakasan dan perisian untuk mencapai objektif reka bentuk.

Tahun Keempat

Subjek dalam tahun keempat meliputi keseluruhan spektrum Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik. Kursus yang ditawarkan termasuk topik seperti:

 • Sistem Embedded
 • Integrasi Tahap Sistem
 • Imej dan Pemprosesan Isyarat
 • Sistem Elektronik Digital dan Analog
 • Kejuruteraan Komputer dan Internet
 • Komunikasi Bergerak dan Digital
 • Kawalan; Ketuhar gelombang mikro dan Teknik Photonik
 • Teknologi Tenaga Boleh Diperbaharui
 • Sistem Masa Nyata
 • Kejuruteraan Voltan Tinggi.

Di samping itu, setiap pelajar akan melaksanakan projek individu yang berpuncak dalam disertasi dan pembentangan.

Kerjaya

Graduan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik bekerja dalam banyak sektor, termasuk pengeluaran dan penghantaran kuasa, pengangkutan, perkhidmatan bangunan, utiliti, elektronik, pengkomputeran dan komunikasi. Kebanyakan sistem moden bergantung pada kuasa elektrik dan kawalan elektronik, dan ini ditunjukkan dalam peluang yang tersedia untuk jurutera elektrik dan elektronik. Ramai jurutera berpindah ke jawatan pengurusan di mana nilai mereka dan kemahiran menyelesaikan masalah dinilai.

Tarikh tutup permohonan

Kampus Dubai kami mengendalikan proses kemasukan sepanjang tahun: sebaik saja satu pengambilan ditutup, kami mula menerima permohonan untuk yang berikutnya. Ia juga mungkin bagi anda untuk menangguhkan tarikh mula anda sehingga satu tahun.

Kebanyakan pelajar memohon 6-10 bulan sebelum pengambilan mereka yang dipilih. Kami boleh menerima permohonan sehingga 3 minggu sebelum permulaan setiap pengambilan tetapi anda perlu ambil perhatian bahawa aplikasi terlambat hampir pasti bermakna kelewatan dalam penyediaan perkhidmatan pentadbiran penting, seperti kad matrikulasi pelajar anda (tanpa anda tidak akan dapat mengakses perpustakaan atau perkhidmatan dalam talian).

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Pioneering British education in Dubai, with highly acclaimed degree programmes that meet the specific demands of local business and industry.

Pioneering British education in Dubai, with highly acclaimed degree programmes that meet the specific demands of local business and industry. Baca Ringkas