Sarjana Muda Sastera dalam Sains Makanan 2020

Pasaran kerja adalah kompetitif, dan pelajar yang mendapat BA (Sarjana Muda Sastera) biasanya mempunyai peluang yang lebih baik untuk mencari kerjaya daripada mereka yang tidak. Ia adalah satu laluan pendidikan biasa selepas sekolah menengah, dan ia memerlukan purata empat tahun untuk memperoleh gelaran. Apakah BA dalam Sains Makanan? Ijazah ini direka untuk mereka yang ingin belajar bagaimana m… Baca lebih lanjut

Pasaran kerja adalah kompetitif, dan pelajar yang mendapat BA (Sarjana Muda Sastera) biasanya mempunyai peluang yang lebih baik untuk mencari kerjaya daripada mereka yang tidak. Ia adalah satu laluan pendidikan biasa selepas sekolah menengah, dan ia memerlukan purata empat tahun untuk memperoleh gelaran.

Apakah BA dalam Sains Makanan? Ijazah ini direka untuk mereka yang ingin belajar bagaimana membuat makanan lebih enak, selamat, dan sihat. Walaupun setiap program akan mempunyai fokus sendiri, beberapa kelas khas termasuk kejuruteraan makanan, pemprosesan makanan, analisis makanan, pemakanan, pemprosesan komoditi, kimia makanan, mikrobiologi, dan jaminan kualiti. Bersama kuliah dan perbincangan kelas, ramai pelajar juga akan turut serta dalam kerja makmal. Sesetengah program menawarkan latihan untuk menyediakan sarjana untuk tamat pengajian.

Salah satu faedah yang diperoleh oleh pelajar dengan mengejar ijazah sains makanan adalah kemahiran berfikir kritis. Mereka juga belajar bagaimana untuk diorganisir dan melihat perkara-perkara dalam cara analitis. Kemahiran ini bermanfaat bukan sahaja dalam kehidupan profesional mereka, tetapi juga dalam diri mereka sendiri.

Apabila melihat sekolah yang berbeza, individu yang berminat perlu tahu kos boleh berbeza-beza bergantung kepada di mana institusi berada, berapa lama program itu, dan faktor-faktor lain. Adalah idea yang baik untuk menghubungi sekolah secara langsung untuk bertanya tentang keperluan kewangan.

Selepas tamat pengajian, terdapat pelbagai laluan kerjaya yang boleh dipilih lulusan. Persekitaran kerja mungkin berada dalam keadaan pejabat, di makmal, atau di kemudahan pengeluaran makanan, dan tajuk pekerjaan boleh berbeza-beza. Beberapa peranan profesional yang umum termasuk biokimia makanan, jurutera makanan, pemeriksa makanan, penyelidik saintifik, saintis daging, penyelia tanaman, pemaju produk, penyelia jaminan kualiti, dan pengarah makmal.

Sama ada pelajar ingin menghadiri sekolah tempatan atau di seberang dunia, terdapat pelbagai pilihan. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.

Baca Ringkas
Pilihan lain dalam bidang pengajian ini: 
Lebanese International University
Beirut, Lubnan

Program ini membangunkan asas kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk membantu dan mengurus penyediaan makanan menerusi perkhidmatan makanan institusi.

Program ini membangunkan asas kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk membantu dan mengurus penyediaan makanan menerusi perkhidmatan makanan institusi. -
BA
Sepenuh masa
3 tahun
Okt 2020
Kampus