BA (Kepujian) dalam Reka Bentuk Fesyen

Umum

Penerangan Program

Buat fesyen yang asli, bertanggungjawab dan memberi inspirasi, menjadikan jejak unik anda di industri ini. Dalam kursus reka bentuk fesyen inovatif ini, anda akan bekerja di persekitaran studio yang menyokong dengan profesional yang berpengalaman yang akan memupuk pertumbuhan anda untuk menjadi pereka yang berwajah masa depan.

Pengenalan

Anda akan mengasah kelebihan kreatif anda untuk mengembangkan perspektif reka bentuk anda sendiri. Dengan menggunakan taklimat simulasi dan siaran langsung, anda akan belajar bagaimana menyampaikan idea anda dengan berkesan. Dengan mencabar status quo, anda akan mengembangkan konsep fesyen inovatif untuk terus berada di puncak industri global yang sentiasa berubah.

Anda akan:

 • Tingkatkan kesedaran anda melalui pembelajaran yang didorong oleh cabaran persekitaran, etika dan moral zaman kita.
 • Tempatkan tempat anda di barisan hadapan industri, dengan akses ke sumber-sumber dari industri, mesin jahit dan rajutan khas, sablon dan taman pewarna semula jadi, hingga mesin kimpalan ultrasonik.
 • Belajar menggunakan teknologi reka bentuk digital terkini, termasuk CLO 3D.
 • Berjaya dengan bekerjasama dalam projek kolaboratif dan berasaskan cabaran.
 • Bekerja pada sesi taklimat langsung dengan jenama terkemuka seperti Fred Perry, Lou Dalton, O'Neill dan Ryan Roche yang berpangkalan di New York.
 • Berkongsi tahun pertama yang biasa dengan pelajar Sportswear Design, di mana anda akan memilih Pathway pakar semasa anda memasuki tahun kedua anda.

Apa yang kita cari

Kami mahukan seseorang yang:

 • Boleh menyuarakan teks, nada yang berbeza-beza, dan memberi respons terhadap bahan tersebut.
 • Terlibat secara fizikal dengan persekitaran mereka.
 • Meriah dan responsif.
 • Berfikir secara berdikari.

Apa yang dilakukan graduan kita

Graduan kami telah terus bekerja dengan nama seperti Calvin Klein, Margaret Howell, Victoria Beckham, Acne Studios, Burberry, Iris van Herpen, palmer // harding, Jigsaw, Whistles, H&M dan Adidas.

Pada tahun 2018 kursus ini disajikan dengan Anugerah Portofolio Majlis Fesyen British yang luar biasa untuk persembahan portfolio siswazah kami.

Fashion Model Dancing in the Woods with Beautiful and Colorful Spring Dress Costa Rica

Apa yang anda akan pelajari

Mencerminkan kehidupan profesional dari hari pertama, tahap fesyen praktikal ini mengajar kemahiran reka bentuk teknikal dan kreatif di seluruh pakaian wanita dan pakaian lelaki - membantu anda menonjol dalam industri ini semasa anda membuat cadangan fesyen yang asli, bertanggungjawab dan memberi inspirasi. Anda akan mendapat pengetahuan mengenai kemahiran reka bentuk fesyen teras seperti penyelidikan, analisis, terjemahan, lukisan, pemotongan corak dan pembinaan, serta kemahiran inovasi seperti mengambil risiko dan bereksperimen dengan teknologi baru seperti teknik pembinaan CLO3D dan ultrasonik.

Tahun pertama

Anda akan mengembangkan amalan anda di studio fesyen yang dilengkapi secara profesional. Disokong oleh pasukan kursus akademik dan teknikal, anda akan mempelajari kemahiran penting seperti pengembangan konsep, reka bentuk 2D dan 3D, ilustrasi fesyen dan pengembangan warna dan bahan. Anda juga akan mempelajari kemahiran teknikal seperti pemotongan corak dan pembinaan pakaian. Semasa mempelajari teori mengenai fesyen dan penulisan, anda akan meneroka isu budaya, sejarah dan etika.

Modul

 • Penyelidikan
  Dalam modul ini, anda akan mula memperoleh kemahiran teras dalam penyelidikan dalam konteks ringkas reka bentuk fesyen. Anda akan terbiasa dengan kaedah penyelidikan dan perbendaharaan kata fesyen, dan meneroka pembuatan tanda tradisional dalam bentuk gambar, sambil mengembangkan kemahiran komunikasi digital.
 • Potong dan Bina Modul ini akan membantu anda mengembangkan teknik pengeluaran pakaian teras. Analisis mendalam mengenai teknik dan proses tertentu akan memberitahu pengetahuan anda mengenai
  corak / proses pembinaan dan aplikasinya dalam industri fesyen.
 • Penemuan
  Melalui taklimat projek reka bentuk, anda akan menggunakan teknik yang diterokai dalam modul sebelumnya untuk meningkatkan kemahiran pengeluaran dan penyelidikan anda, dan suara reka bentuk anda sendiri. Anda akan terlibat dengan konsep mengambil risiko, bermain dan ingin tahu untuk mengembangkan idea reka bentuk asli dan progresif dalam format 2D dan 3D.
 • Tema dalam Budaya
  Modul ini membantu anda untuk mengontekkan reka bentuk dan kemahiran pengeluaran anda. Anda akan berusaha mengembangkan kemahiran penyelidikan, persembahan, dan komunikasi yang sesuai untuk membolehkan anda menyampaikan idea anda dengan berkesan.

Tahun kedua

Dengan fokus pada amalan profesional, tahun ini akan menyaksikan anda mula membentuk identiti anda sebagai pereka fesyen, ketika anda mengembangkan perspektif peribadi yang yakin. Melalui taklimat industri langsung dan simulasi, anda akan menggunakan kemahiran anda ke bidang seperti kesedaran jenama dan pasaran, kesinambungan, masalah etika dan moral, dan idea yang dikemukakan. Anda akan diperkenalkan dengan percetakan digital dan skrin, merajut mesin, teknik pemotongan canggih, menjahit dan penyelesaian reka bentuk CAD / digital canggih. Anda juga boleh memilih untuk mengambil tempat industri sendiri semasa cuti musim panas. Pelajar telah menjalani pengalaman bekerja dengan jenama seperti Maison Margiela, Dior, Christopher Kane, Mary Katrantzou, JW Anderson dan palmer // harding.

Modul

 • Berfikir Fesyen
  Anda akan meneliti, menyoal siasat dan membentuk sudut pandang yang dapat dipertahankan dari industri fesyen kontemporari berdasarkan amalan reka bentuk terkini, futurologi dan pertimbangan etika. Di samping penyelidikan falsafah ini, anda juga akan mengetahui bagaimana jenama pakaian dirumuskan. Bekerja sebagai sebahagian daripada kumpulan, anda akan mengalami dinamika pasukan dan didorong untuk menyampaikan idea anda di forum terbuka, di mana anda akan berbincang, berunding dan mempertahankannya.
 • Amalan Industri Fesyen
  Dalam modul ini, anda akan mendapat pengalaman "Dunia Nyata", mengerjakan projek langsung atau yang meniru amalan dan skala kerja industri. Anda akan meneroka sinergi dan ketegangan yang berlaku antara konteks kreatif dan profesional dalam industri fesyen dan mengembangkan kemahiran untuk mengarahkan koleksi pakaian khusus jenama secara kreatif dan mengemukakan idea reka bentuk untuk dibawa ke dalam merealisasikan pakaian.
 • Inovasi
  Setelah mengikuti bengkel pengenalan teknik pengeluaran pakaian canggih seperti rajutan, cetakan dan pemotongan canggih, anda akan memanfaatkan kemahiran baru ini untuk meningkatkan suara reka bentuk fesyen anda sendiri. Anda akan menghasilkan idea baru yang inovatif dan progresif untuk pakaian dalam 2D dan 3D sambil didorong untuk menerapkan perkara yang tidak dijangka dan menolak yang jelas.
 • Teori Budaya
  Modul ini mengkaji lebih mendalam konteks sejarah, sosial, budaya dan global di mana berlakunya amalan reka bentuk fesyen kontemporari. Ini memperkenalkan perspektif teori untuk mengembangkan kemampuan anda untuk membincangkan amalan anda sendiri dan orang lain dalam kerangka akademik.

Tahun ketiga

Pada tahun terakhir ijazah Reka Bentuk Fesyen anda, anda akan mengembangkan koleksi siswazah dengan meneliti, mengembangkan dan meneroka konsep 2D dan 3D secara intensif. Di samping itu, anda akan menghasilkan disertasi, portfolio dan buku carian untuk membantu melancarkan karier anda. Akan ada peluang untuk mempromosikan diri anda dengan menyertai taklimat pertandingan langsung industri yang ditetapkan oleh British Fashion Council dan Graduate Fashion Foundation.

Modul

 • Penyelidikan Koleksi
  Anda akan mengembangkan dan menyusun konsep, pasaran / pelanggan, warna, penyelidikan bahan, dan sebagainya, yang akan anda gunakan untuk memberitahu koleksi sebelum dan lulus. Penyelidikan ini akan bermakna dan juga meneroka etika dan kesinambungan pesanan fesyen pilihan anda.
 • Pra-Koleksi
  Anda akan menyiasat, mengembangkan dan mempersembahkan pra-koleksi yang menggabungkan sepenuhnya bahan penyelidikan anda. Proses ini akan membolehkan anda membuat keputusan yang tepat mengenai bidang kekuatan dan kelemahan dalam penyelidikan anda sebelum membuat keputusan akhir mengenai koleksi siswazah anda.
 • Disertasi
  Dalam modul ini, anda akan menyelesaikan disertasi mengenai subjek yang dipersetujui yang berkaitan dengan minat dan amalan individu anda. Anda akan memikirkan kekuatan dan amalan penyelidikan peribadi dan terlibat dalam perbahasan dan perbincangan terperinci mengenai topik yang dipilih.
 • Koleksi
  Dalam modul ini, anda akan melengkapkan koleksi fesyen siswazah anda, berdasarkan persiapan yang telah diselesaikan pada modul Tahun Tiga sebelumnya. Ini akan berakhir dengan penyerahan sejumlah pakaian yang direalisasikan sepenuhnya yang disusun sebagai pakaian yang koheren, siap untuk persembahan di pameran fesyen atau yang setara.
 • Strategi Profesional
  Modul ini akan menyokong anda dalam mengembangkan pelbagai bahan promosi diri yang relevan dengan cita-cita individu anda setelah tamat pengajian. Tetamu industri dan kerjaya / pakar pekerjaan akan berkongsi nasihat dan panduan mengenai wawancara, penempatan, menghubungi bakal majikan, dan pengajian pascasiswazah.

Modul-modul di atas adalah yang dipelajari oleh pelajar kami atau cadangan yang baru. Struktur dan modul program boleh berubah sebagai sebahagian daripada peningkatan kurikulum dan proses kajian kami. Jika modul tertentu penting kepada anda, sila bincangkannya dengan Pemimpin Kursus.

Bagaimana anda akan belajar

Bekerja dengan pasukan akademik dan teknikal kami yang berpengalaman, anda akan bekerjasama dengan rakan sekerja dan pelajar dari pelbagai kursus, belajar dari pensyarah tetamu industri, mengambil projek langsung dengan jenama dan mengembangkan amalan anda sendiri ke standard industri. Pembelajaran secara berkala dilakukan melalui tutorial, baik satu lawan satu dan secara berkumpulan, ceramah, seminar, bengkel dan demonstrasi teknikal. Anda juga berpeluang belajar di luar negeri untuk jangka masa melalui kerjasama Erasmus + dan Study Abroad kami.

Kaedah penilaian

 • Penilaian berterusan tugasan visual, lisan dan bertulis
 • Disertasi tahun akhir dan dua pameran tahun akhir.

Kakitangan

Di samping bekerja untuk pereka ikonik seperti Alexander McQueen, tutor dan staf sokongan kami memberikan pengetahuan terperinci dalam bidang seperti menggayakan subkultur, keusahawanan perniagaan, etika, kelestarian, dan menjalankan label mereka sendiri.

Sebilangan anggota staf hanya mengajar pada modul tertentu, dan kursus anda mungkin tidak menampilkan setiap anggota.

Kemudahan

 • Memotong meja.
 • Pemasangan pemasangan.
 • Mesin flatbed perindustrian.
 • Penyelesaian reka bentuk digital seperti clo3D, Gerber dan Adobe.
 • Peralatan percetakan digital dan tradisional.
 • Peralatan pemotongan laser.
 • Peralatan pita silikon.
 • Mesin pembinaan ultrasonik.
 • Overlocker industri.
 • Mesin jahitan buta.
 • Mesin mengait.
 • Kemudahan penerbitan / pengeluaran portfolio.
 • Akses dalam talian ke WGSN dan LS: N Global.

Cara memohon

Memohon melalui UCAS

Bersedia untuk menyertai kami? Sekiranya anda membuat permohonan melalui UCAS Apply and Track, anda perlu merujuk kod universiti dan kursus di bawah.

 • Kod universiti: F33
 • Kod kursus: W232

Memohon sebagai pelajar antarabangsa?

Pelajar antarabangsa boleh memohon kursus melalui UCAS, melalui ejen atau terus dengan universiti.

Syarat kemasukan

Kami mempertimbangkan semua aplikasi berdasarkan kebolehan dan potensi masing-masing. Kami mengajak semua pemohon ke hari wawancara atau audisi untuk memberi mereka peluang untuk menunjukkan ini bersama dengan apa yang memberi inspirasi dan motivasi kepada mereka dalam bidang mereka. Pemohon juga akan dapat menunjukkan portfolio mereka atau memberikan prestasi bergantung pada kursus. Kami mengalu-alukan aplikasi dari semua latar belakang subjek, sama ada anda mempunyai kepakaran dalam STEM, seni atau kemanusiaan.

Sebagai panduan, tawaran biasa kami di peringkat sarjana ialah 104 - 120 mata Tarif UCAS, terutamanya dari kelayakan Tahap 3 seperti tetapi tidak terhad kepada tahap A, Diploma Lanjutan BTEC atau Diploma Yayasan.

Keperluan bahasa

Bagi pemohon yang bahasa pertamanya adalah Bahasa Inggeris, kami meminta anda memiliki atau berusaha untuk mencapai GCSE Bahasa Inggeris Gred 4 (C), atau setaraf.

Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, anda perlu memenuhi standard yang sama dengan skor keseluruhan IELTS Academic 6.0, dengan sekurang-kurangnya 5.5 dalam Membaca, Menulis, Bercakap dan Mendengar. Kami menerima pelbagai kesetaraan dalam negara dan ujian yang diluluskan.

Sekiranya anda memerlukan visa pelajar Tahap 4 untuk belajar di UK, anda perlu mengambil Ujian Bahasa Inggeris Selamat (SELT) yang diluluskan. Anda boleh membaca Syarat Bahasa Inggeris kami untuk maklumat lebih lanjut.

Tarikh akhir

 • Permohonan UK / EU: 15 Januari 2020 (untuk pertimbangan yang sama)
 • Permohonan lewat akan dipertimbangkan sekiranya ada tempat yang tersedia.
 • Pembayar yuran antarabangsa boleh dikenakan sepanjang tahun. Tetapi kami mengesyorkan memohon seawal mungkin, untuk meluangkan masa untuk urusan visa dan perjalanan.

Yuran pengajian 2020-21

 • £ 9,250 - UK / EU sepenuh masa
 • £ 16,000 - antarabangsa sepenuh masa

Yuran pengajian ditetapkan setiap tahun dan tertakluk kepada semakan setiap tahun. Oleh itu, Universiti boleh menaikkan yuran pengajian pada tahun kedua atau tahun berikutnya, sejajar dengan inflasi dan / atau maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang atau dasar Kerajaan. Pelajar akan diberitahu mengenai perubahan secepat mungkin.

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1902 as Falmouth School of Art, it has grown over a century to become a digital innovation hub. Today, its portfolio of undergraduate and postgraduate courses represents the breadth of ... Baca lebih lanjut

Established in 1902 as Falmouth School of Art, it has grown over a century to become a digital innovation hub. Today, its portfolio of undergraduate and postgraduate courses represents the breadth of the Creative Industries, the fastest growing sector in the UK economy. Now, as we face the fourth industrial revolution; as technology provides great opportunities as well as challenges, it’s clear that Falmouth’s specialisms of creative innovation; creative thinking, problem-solving, communication and storytelling, will be key to future economic and cultural success both at a local and global level. Baca Ringkas
Falmouth , Penryn + 1 Lagi Kurang