BA (Hons) Reka Bentuk Tekstil

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan kursus

Adakah anda mempunyai semangat untuk mereka bentuk dan membuat? Untuk warna? Untuk bereksperimen dengan bahan? Ijazah Rekabentuk Tekstil BA (Hons) kami akan memberi inspirasi kepada anda untuk menikmati keinginan anda untuk mereka bentuk dan membuat tekstil individu untuk seni, seni bina, fesyen, dalaman, gaya hidup dan kemewahan.

Sebagai sebahagian daripada Sekolah Kraf dan Reka Bentuk, kursus kami memberi tumpuan kepada kemahiran dan reka bentuk membuat tekstil. Kami mengajar kemahiran tradisional melalui gabungan teknik kraf percubaan, membawa kehidupan baru dan kerelevanan moden kepada kraf tekstil tradisional. Anda akan diperkenalkan kepada pelbagai proses dicetak dan tangan, termasuk teknik-teknik masa yang dihormati seperti pencelupan tangan, ikat, indigo, karat, dan menentang. Bengkel kreatif akan disampaikan oleh ahli akademik dan juruteknik yang berkemahiran tinggi. Program kami termasuk melawat para pembuat pereka kontemporari yang menawarkan bengkel pakar iaitu membuat kertas, merasakan, merasakan, membuat tanda, lukisan, penerokaan bahan, pembinaan / media campuran. Dengan studio dan ruang peribadi yang berdedikasi, anda akan mempunyai akses kepada pelbagai peralatan tekstil, benang dan makmal pencelupan kain, bilik pencampuran kimia dan kawasan kemasan pakar.

Anda akan bekerjasama dengan kolaborasi, projek dan pameran langsung, dan dua tahun pelajar menjalankan penempatan kerja di UK dan di luar negara. Antara tahun dua dan tiga tahun, kami mempunyai Tahun Abroad Luar Negara pilihan dengan rakan-rakan terpilih di Eropah, Amerika dan Asia.

Pasukan akademik dan pensyarah kami melawat semua pengamal dan penyelidik berpengalaman yang bekerja di industri ini atas komisen dan pameran. Kami mempunyai Koleksi Tekstil UCA Farnham kami sendiri, yang menyediakan pelajar-pelajar kami dengan arsip di-tapak objek sejarah dan bahan kontemporari untuk diteliti. Juga terletak di kampus kami adalah Pusat Kajian Kerajinan yang terkenal di peringkat antarabangsa, muzium yang dibangunkan oleh muzium, pusat penyelidikan dan galeri yang didedikasikan untuk kraf.

Profesional siswazah termasuk merancang tekstil untuk dalaman, fesyen dan couture, kostum dan aksesori, membangunkan bahan dan tekstil teknikal, produk tekstil perkilangan, pewarna, peramal trend, kurator, pemeliharaan tekstil, peniaga tekstil dan ahli stil.

Kami menyediakan pelajar-pelajar kami untuk memasuki profesion industri dan graduan kami telah mendapat pekerjaan dalam syarikat terkemuka seperti Burberry, Paul Smith, Jaeger, Colefax dan Fowler, Zoffany, David Linley. Kami juga telah membina reputasi untuk keusahawanan kerana ramai graduan kami ditubuhkan dalam perniagaan. Kami mempunyai senarai panjang alumni yang ditubuhkan sebagai pembuat pereka dan artis tekstil dan ramai graduan kami bekerja dalam pendidikan sebagai ahli akademik dan penyelidik.

Butiran kursus

Tahun 1

Pada tahun pertama, anda akan mempelajari reka bentuk baru dan kemahiran teknikal yang membolehkan anda membuat tekstil asal dari awal. Kemahiran praktikal termasuk siri bengkel dan induksi dalam lukisan dan penanda, warna asal, bahan, proses, teknik di cetak / permukaan dan tenunan / dibina. Amalan mampan akan diperkenalkan dan diteruskan di setiap peringkat kursus. Dilengkapi oleh unit kajian kontekstual yang memperkenalkan anda ke sisi teori seni, kraf dan reka bentuk.

Proses Amalan Tekstil 1

 • Anda juga akan diperkenalkan kepada kemahiran dan pengetahuan asas yang menyediakan asas pembelajaran subjek untuk memberitahu reka bentuk dan proses anda. Anda akan diperkenalkan kepada tindakan membuat sebagai kemahiran utama dan cara penyelidikan eksperimen melalui penerokaan bahan dan proses.

Kajian kontekstual 1

 • Melalui beberapa siri ceramah dan seminar yang digambarkan, unit ini akan meneroka pelbagai jawatan teori dan praktikal berasaskan untuk menunjukkan kepelbagaian yang kaya dengan pendekatan sedia ada untuk kraf dan reka bentuk dan untuk mempertimbangkan keputusan estetik spesifik berhubung dengan konteks mereka.

Proses Amalan Tekstil 2

 • Tujuan unit ini ialah untuk memperluaskan pengetahuan pengetahuan dan kemahiran proses baru yang ada, meliputi penyelidikan, penjanaan idea, konseptualisasi, eksplorasi berulang, pembangunan reka bentuk, dokumentasi, penilaian, resolusi dan komunikasi melalui respons individu anda kepada selebaran projek.

Proses Amalan Tekstil 3

 • Menggabungkan kecekapan dalam pelbagai kemahiran yang telah dibangunkan sebelum ini, dan memperoleh kemahiran baru yang menyokong respons yang semakin yakin dan dicapai untuk selebaran projek yang lebih kompleks, adalah matlamat unit ini sebagai persediaan untuk tahun kedua pengajian anda. Anda akan memperluaskan pemahaman anda tentang konteks subjek untuk kerja anda dan mula meneroka fokus tekstil yang relevan.

Tahun 2

Pada tahun kedua, anda akan terus membangunkan kemahiran praktikal dan reka bentuk anda menerusi penerokaan lanjut. Anda akan mula menemui gaya anda dan mewujudkan kosa kata kreatif dan identiti reka bentuk individu anda sendiri. Untuk mengembangkan konsep anda dan meningkatkan kemahiran dan perkembangan profesional anda, anda berpeluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan langsung industri, penempatan kerja dan belajar di luar negeri tahun.

Penerokaan Amalan Tekstil 1

 • Tujuan unit ini adalah untuk anda memulakan pembangunan dan meneroka identiti dan kepentingan reka bentuk individu anda. Ini dilakukan melalui penglibatan dengan ringkas projek tekstil yang diterajui secara konseptual termasuk di mana mungkin, projek, kerjasama, pertandingan dan penempatan langsung untuk dihubungkan dengan industri.

Kajian kontekstual 2

 • Objek dan persekitaran adalah asas kepada pemahaman kita terhadap dunia. Tujuan unit ini adalah untuk memperkenalkan pelbagai konteks yang menunjukkan kepentingan makna, dan cara makna ini dapat digunakan untuk mencipta dan mengekspresikan nilai dalam kraf dan amalan reka bentuk. Perkara-perkara yang kita buat dan digunakan mempunyai 'kehidupan' - mereka difahami, direka dan dihasilkan melalui bahan dan proses terpilih sebelum dimediasi di khalayak ramai dan sering dialami dan dimakan secara persendirian.

Penerokaan Amalan Tekstil 2

 • Anda akan memperluas dan mengembangkan lagi identiti dan minat reka bentuk individu melalui taklimat yang menggabungkan semua peringkat proses reka bentuk dari awal hingga penyelesaian dan termasuk projek, kerjasama, pertandingan dan penempatan langsung jika mungkin. Anda digalakkan untuk secara aktif menerokai perbezaan pendekatan untuk menguji identiti individu anda dan hasil projek.

Penerokaan Amalan Tekstil 3

 • Anda akan digalakkan untuk membangunkan dan memperbaiki pendekatan amalan individu anda untuk menyelidik, merekabentuk dan membuat dan menyempurnakan hasil anda apabila anda mula mengenal pasti bidang yang berpotensi untuk mengejar lagi dalam kajian tahun ketiga.

Tahun Antarabangsa (Pilihan)

 • Pelajar di Sekolah Kraf dan Reka Bentuk mempunyai peluang yang unik dalam UCA untuk menambah tahun pengajian tambahan di institusi luar negara (sama ada di institusi pengajian tinggi atau tempat kerja).

Tahun Antarabangsa

Tahun pilihan ini direka untuk memperluaskan pengalaman pendidikan anda dan memperdalam pemahaman anda tentang kepelbagaian budaya, membolehkan anda belajar dalam konteks budaya yang berbeza dan mendapatkan perspektif yang segar.

Belajar di luar negara boleh menjadi pengalaman yang mengubah hidup. Hidup di negara lain, anda akan mengalami tempat baru, orang, budaya dan kemungkinan. Anda akan membangunkan inisiatif, kemerdekaan, motivasi dan, bergantung kepada tempat anda pergi, menguasai pengetahuan bahasa yang lain - semua sifat yang dikehendaki oleh majikan. Anda akan kembali untuk melengkapkan tahap anda dengan semua manfaat pengalaman Tahun Antarabangsa di belakang anda.

Tahun 3

Pada tahun terakhir anda, kami akan menyokong anda untuk mengarahkan sendiri penyelidikan anda sendiri. Anda akan membangun, menyunting dan mengkaji badan kerja tekstil yang besar untuk portfolio anda sambil membina amalan individu ke arah kerjaya / profesion masa depan anda. Anda akan selesai tahun ini dengan mengurus dan mengambil bahagian dalam pameran awam.

Portfolio Amalan Tekstil

 • Unit Praktik Profesional kami bersedia untuk bersedia untuk membina prospek masa depan anda setelah tamat pengajian. Anda akan mempunyai siri ceramah yang bermaklumat, seminar dan ceramah yang dihantar dari kerjaya dan pakar industri dan pengamal profesional. Unit ini membantu memudahkan peralihan dari pelajar ke pengamal profesional peringkat awal atau destinasi kerjaya anda. Anda akan dikehendaki untuk mengkaji portfolio yang terdahulu, berhasrat dan akan datang yang mencerminkan minat individu anda terhadap kerjaya / profesion masa depan anda.

Kedudukan Amalan Tekstil 1

 • Tujuan unit ini adalah untuk anda memulakan kerangka kedudukan praktik tekstil individu, melalui salah satu daripada dua laluan - prototyping penyelidikan / penerokaan, atau ujian penyelidikan untuk penyelesaian.

Pengajian Kontekstual 3

Anda akan hamil, membangun dan membina satu portfolio penyelidikan kontekstual secara bermakna. Penyelidikan ini akan memaklumkan, menambah dan memikirkan amalan anda, akan secara kritikal melibatkan pelbagai kerangka kontekstual dan teori dan akan membantu menyokong kedudukan amalan anda berhubung dengan usaha masa depan, masa kini dan mungkin masa hadapan.

Kedudukan Amalan Tekstil 2

 • Anda akan memulakan projek utama akhir individu anda untuk portfolio dan Graduate Show dan pameran awam pilihan (Pereka Baru).

Yuran dan kos kursus tambahan

Yuran tuisyen

Yuran kursus setahun untuk tahun 2020 adalah:

 • UK dan pelajar EU - £ 9,250
 • Pelajar antarabangsa - £ 16,250 (yuran standard)
 • Pelajar antarabangsa - £ 15,600 (yuran awal pembayaran penuh)

Kos kursus tambahan

Sebagai tambahan kepada yuran pengajian sila lihat kos kursus tambahan untuk masuk 2020.

Yuran ini adalah betul untuk tahun akademik yang dinyatakan sahaja. Kos boleh meningkat setiap tahun semasa tempoh pendaftaran pelajar berterusan pada kursus selaras dengan inflasi (tertakluk kepada had yuran pengajian maksimum yang ditetapkan). Mana-mana pelarasan untuk pelajar yang berterusan akan berada di atau di bawah kadar ramalan RPI-X.

Kemudahan

Serta ruang studio yang berdedikasi yang kami ada - tiga, 9m skrin skrin cetak panjang; makmal pencelupan individu; kawasan penerokaan bahan; Indigo vat dan karat pencelupan ruang; bilik pencampuran bahan kimia dan kawasan penamat dengan penguap industri, kabinet pembakar dan mesin panas; berkomputer dan George Wood Dobby tenun, Countermarch dan alat tenun meja; kerucut perindustrian dan penggulung skein dan bingkai untuk menamatkan tekstil tenunan; pakaian dan kain benang yang baik; akses kepada kemudahan pakar merentasi Sekolah Kraf dan Reka Bentuk.

Sambungan kursus

Pada kursus ini, anda akan terdedah kepada dunia peluang

Pautan industri

Kami mempunyai hubungan industri yang kuat dengan banyak nama utama dalam sektor ini - pelajar kami telah melakukan penempatan kerja dan / atau kerjaya yang memberi ganjaran dengan, contohnya:

 • Ben Sherman Design
 • Courtaulds Textiles
 • Colefax dan Fowler
 • David Linley
 • Jabatan Reka Bentuk Debenhams
 • Dedar
 • Esquel Apparel Ltd
 • Ivo Prints
 • Jaeger
 • John Lewis Design Studio
 • Ratti Spa Design Studio Italy
 • Sandersons UK Designer Fabric and Wallpaper
 • Muzium Sacho Hesslein
 • Savoir Beds, Mayfair
 • Zoffany Fabrics
 • Rumah Opera Diraja
 • Muzium Tekstil dan Fesyen
 • Zandra Rhodes
 • Mirjam Rouden
 • Paul Smith
 • Pereka Margo Selby
 • Christopher Farr Design Studio
 • Studio Rekaan Keeler Gordan
 • LK Bennett Design Studio
 • Westcott Design Studio
 • Muzium V & A
 • Galeri Seni Kontemporari, London.

Kerjaya

Ijazah Rekaan Tekstil kami menawarkan anda batu loncatan ke dalam pelbagai laluan kerjaya. Lulusan terkini telah mendapat peranan sebagai:

 • Pereka cetakan
 • Ahli teknologi kain
 • Pengamal seni awam
 • Pereka fabrik kain tenunan
 • Penyelaras fabrik dan aksesori
 • Pembuat pereka
 • Pereka tekstil dan stylists
 • Konservator tekstil dan kurator
 • Pengajar dan guru seni
 • Pembeli fesyen dan peruncit
 • Pentadbir seni
 • Pengarah galeri.

Kakitangan dan teknikal

Kursus anda akan diketuai oleh Pengarah Program Sharon Ting, dengan bantuan:

 • Pensyarah Kanan 0.4 dalam cetakan Diana Harrison.
 • Pensyarah Kanan 0.6 dalam menenun Louise Anderson.

Sambung belajar

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk melanjutkan pengajian di peringkat pascasiswazah.

Syarat kemasukan

Keperluan kemasukan UK

Bersama dengan portfolio anda, keperluan kemasukan standard * untuk kursus ini adalah:

Salah satu perkara berikut:

 • 112 mata tarif UCAS baru
 • Lulus Diploma Foundation dalam Seni & Reka Bentuk (Tahap 3 atau 4)
 • Perbezaan, Merit, Merit di BTEC Extended Diploma
 • Merit di UAL Diploma Extended
 • 112 titik tarif UCAS baru dari Akses Diploma Pengajian Tinggi yang terakreditasi dalam mata pelajaran yang sesuai
 • 27-30 mata keseluruhan dalam Diploma Baccalaureate Antarabangsa dengan sekurang-kurangnya 15 mata IB di Peringkat Tinggi.
 • Dan empat GCSE melepasi gred A * -C dan / atau gred 4-9 termasuk Bahasa Inggeris (atau Tahap Komunikasi Bahasa Inggeris / Kemahiran Utama Tahap 2).

Kelayakan lain Tahap 3 yang berkaitan dan bersamaan UK dan antarabangsa dianggap secara individu, dan kami menggalakkan pelajar dari pelbagai latar belakang pendidikan untuk memohon.

* Kami kadang-kadang membuat tawaran yang lebih rendah daripada kriteria kemasukan standard, kepada pelajar yang menghadapi kesukaran yang mempengaruhi prestasi mereka dan yang diharapkan dapat mencapai hasil yang lebih tinggi. Kami menganggap kekuatan portfolio pemohon kami, serta gred mereka - dalam kes ini, portfolio yang kukuh amat penting.

Keperluan kemasukan antarabangsa

Untuk melihat keperluan kemasukan yang bersamaan untuk negara anda sila semak laman web kami.

Portfolio anda

Untuk kursus ini, kami akan menghendaki anda menghadiri Hari Pemohon dan membawa portfolio anda untuk penilaian. Kami ingin melihat portfolio yang dipilih dengan teliti sehingga 15 helai. Ini termasuk kajian visual, lukisan analitik, warna dan kerja dalam pelbagai media, bersama dengan buku lakar, nota kuliah dan sekurang-kurangnya satu esei. Maklumat lanjut tentang cara menyusun portfolio dan keperluan khusus untuk contoh kerja yang akan disertakan akan disediakan di Portal Pemohon selepas anda memohon.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Oscar-winning filmmakers, world-renowned fashion designers, television presenters, celebrity jewellers and Turner Prize nominees are just some of the high-profile graduates from the University for the ... Baca lebih lanjut

Oscar-winning filmmakers, world-renowned fashion designers, television presenters, celebrity jewellers and Turner Prize nominees are just some of the high-profile graduates from the University for the Creative Arts. As a specialist creative arts university, we have created a unique community for our students, where like-minded people can share in the creative process and inspire one another. Collaboration between courses is encouraged, with fine artists studying with budding filmmakers and fashion designers working alongside architects. In this way, our students benefit from exposure to a range of disciplines. Choosing to study with us will give you the freedom to discover your own personal style through a winning combination of industry-focused courses, state-of-the-art facilities, and inspirational expert staff. Baca Ringkas
Canterbury , Epsom , Farnham , Rochester , Maidstone , Molesey , Barnsley + 6 Lagi Kurang